Rökt mat – en sammanfattning

Idag tänkte jag sammanfatta det jag tidigare skrivit om rökning.

Jag har en hel del poster på att röka mat och olika funderingar och lösningar för hur man ska få till det. Jag säger absolut inte att jag är någon mästare men genom åren har jag i alla fall samlat på mig lite erfarenhet.

Nu är det den tiden på året då många sitter och funderar på att skaffa sig en rök av något slag till sommaren. Kanske ska det byggas en rök eller investeras i något större och färdigtillverkat? Jag har inte alls testat alla olika sorters tekniska lösningar men det jag testat och har lite koll på skriver jag om.

Varmrökning

Det som i många fall är enklast att åstadkomma är varmrökning. I regel vill du ha en temperatur i intervallet 70-120°C och på så sätt även värmebehandla det du lagar. Är det frågan om kött eller fisk så får man alltså en koagulation av maten under rökningen. 

Ett vanligt sätt att bygga en varmrök är att man bygger en eldstad och ställer ett rökhus ovanpå den. Det går även att göra lösningar med gamla stålfat och få till det riktigt bra. En gammal hederlig ABU-rök är också en sorts varmrök.

I somras köpte jag mig en Weber Smokey Mountain och den använder jag nu för all varmrökning. Min text om den hittar du här. Jag är otroligt nöjd med den. Visst kostar den lite pengar men inte så farligt mycket med tanke på vad man får. Tänk bara på att den inte ersätter en vanlig klotgrill för direkt grillning.

P1040545

Jag har tidigare varit med och platsbyggt en rök som funkar som både kall- och varmrök. Mer om den sedan.

Sen kan du så klart varmröka i din vanliga klotgrill också. Här har vi t ex en text om varmrökta räkor.

IMG 1861b

P1040562

Vill man slänga på spenderbyxorna så kan det kanske vara idé att köpa sig en Bradley-rök också. De eldas med briketter och jag har hört från vissa källor att ”de där förbannade briketterna stinker askkopp” samtidigt som andra hävdar att det funkar skitbra.

Några recept på varmrökta rätter

Tjocka revben

Brisket – oxbringa på texassätt

Pulled pork på grillen

Kallrökning

Kallrökning är väl egentligen lite ovanligare att sköta hemma men det är minst lika lätt. Det finns ett flertal alternativ.

Det klurigaste men också det snyggaste är nog ändå att bygga en tjusig rök med murad eldstad och falurödmålat rökhus. I min värld smäller det högst. Jag gjorde det en gång tillsammans med min svärfar och min svåger. Tyvärr är torpet sålt och röken i någon annans ägo. Man får verkligen hoppas att de använder den i alla fall en tiondel så mycket som jag gjorde. Tyvärr är det rätt dyrt att bygga sånt här då eldfast tegel är så satans högt prissatt. Även eldfast murbruk är skitdyrt.

P1010429b

Det man kan göra om man vill kallröka och inte har lust att spendera skjortan av sig är att man skaffar lite extrautrustning till sin vanliga klotgrill. 

En sån här rökdosa funkar verkligen fantastiskt bra och det finns numer ett antal att få tag på i Sverige. Jag vet inte vilken som är billigast just nu men jag gissar att den på Extremefood.se ligger bra till.

IMG 1887b

Den finurlige kan göra en extremt billig kallrök med hjälp av en lödpenna och en ölburk

P1030978

Några recept på kallrökt käk

Kallrökt lax

Kallrökt oxfilé

Hemgjort bacon

En levande bloggpost

Jag kommer så klart gå vidare med mitt rökintresse och tanken är att den här bloggposten ska vara levande och kunna uppdateras. Det är i regel den här typen av bloggposter som får mest besök över längre tid och därför är det viktigt för mig att jag inte sprider dumheter. Ser ni något ni tycker är fel så kommentera det gärna så diskuterar vi det. Har ni några andra röktips så är det också så klart välkommet.

Om jag får tid så platsbygger jag nog en rök i sommar. Vi får se hur det blir. Oj vad jag började längta efter sommaren när jag bläddrade bland de här bilderna.