IMG 1917b

Pulled pork på grillen

Det i särklass bästa sättet att laga pulled pork är att göra det i grillen. Det är inte alls lika avkopplande som att göra det i en gryta i ugnen men resultaten går inte ens att jämföra. Ska man göra det här i grillen så ska man förbereda sig på en heldag av grillvaktande.

Man behöver såklart inte sitta och stirra på grillen hela dagen, om man inte vill det så klart) men man måste springa lite fram och tillbaks och kolla temperaturen. Det är såna här gånger jag ångrar att jag inte köpte en smoker av något slag. Det är faktiskt en del trixande att försöka hålla klotgrillen i ett temperaturintervall på 100-120 °C. Igår hade jag slut på briketter också och blev tvungen att köra på vanlig kol. Jag föredrar egentligen vanlig kol då den inte har några knepiga bindemedel i sig som ger smak men just vid sån här lagning hade det var sjukt mycket enklare med briketter. Kom ihåg att grillning är en sport som lämpar sig utmärkt att kombinera med öldrickande.

Vi gjorde mackor när köttet var klart.

Du behöver

Pulled pork

1 kg karré av bra kvalitet
en massa rub av något slag (jag använde en egen med spiskummin, koriander, oregano, massor av paprikapulver, lökpulver, fänkålsfrön, svartpeppar, salt och socker)
2 dl koncentrerad äppeljuice
olivolja
hot sauce (jag har någon Louisianavariant som är rätt stark)
2 msk mosat äpple
massor av svartpeppar
honung

Till mackan

strimlad vitkål
majonäs
picklad paprika (1 strimlad paprika, 1 stjärnanis, 1,5 dl vitvinsvinäger, 1,5 dl vatten, 1 msk socker som fått stå ett par dagar)
bröd

Gör så här

Rubba köttet ordentligt runtom. Tänd grillen med väldigt lite kol i en ände av grillen. Låt temperaturen stabilisera på 100-120 °C. Kasta i en näve rökchips som legat i blöt i minst en timma. Ställ en aluminiumform på bottnen av grillen på sidan där du inte har glöd. Häll äppeljuice i formen. Lägg på gallret och lägg den rubbade karrén ovanför aluminiumformen. Lägg på locket. Nu ska det där stå hela dagen (runt 10 timmar) för bästa resultat och under tiden måste du springa och kolla temperaturen. Tänk på att det ofta går att få ner temperaturen genom att strypa lufttillförseln med ventilerna om du inte har för mycket kol. Se till att fylla på med några kolbitar kontinuerligt så slipper du tända om dem. Slocknar det så måste du så klart tända om i tändrör men det går ju också. Jag funderar faktiskt på att skaffa mig ett litet tändrör för just det här syftet. Mitt stora är lite för stort för att effektivt tända ett par nävar kol. Se till att inte få kol och glöd i aluminiumformen, saften i den ska användas senare. Fyll på med vatten i formen om det börjar bli torrt.

IMG 1917b

När köttet har stått i grillen i ungefär sex timmar så blandar du ihop olivolja, hot sauce, mosat äpple, honung och massor av svartpeppar och penslar/häller över köttet. Fortsätt köra köttet i till totalt tio timmar. Jag tog mitt efter nio timmar och det var nästan på gränsen till för kort tid. Det skulle säkert vinna på tolv timmar också, men då hinner man ju knappt laga det på en dag.

Ta ut köttet när det är klart och dra isär med ett par gafflar. Lägg i en kastrull och häll på vätskan från aluminiumformen. Värm på alldeles innan servering.

IMG 1918b

Stek snittytorna på brödet och lägg en näve strimlad vitkål underst, tillsätt sedan majonäs, pulled pork, picklad paprika och eventuellt ett par tomatskivor, i den ordningen, på mackan. Ät med öl.

Det kommer bli massor av kött över och det blir perfekt till tacos dagen efter.