Kallrökt oxfilé

Inför semestern kan det vara kul att ha något litet matlagningsprojekt. Att kallröka oxfilé är både enkelt och ger ett spektakulärt resultat.

Jag har en sån väldigt massa bloggposter liggande nu, d v s jag har bilderna och recepten klara och de ska bara sättes ihop med lite text. Det är ett rätt angenämt problem och jag tänker försöka portionera ut grejerna i lagom tempo.

Jag har tidigare skrivit en hel del om kallrökning och det finns några alternativ för själva rökningen. Det roligaste alternativet är så klart att bygga sig en ordentlig kallrök, det är ett digert jobb och inte heller så billigt, men en rök pryder vilken tomt som helst. Jag har också skrivit om hur man kan röka på ett billigare sätt genom att köpa sig en rökdosa som möjliggör kallrökning i en vanlig klotgrill. Min senaste post på ämnet berörde ett ännu billigare sätt att göra det på genom att använda en lödpenna. Alla tre metoderna är bra och det viktiga i sammahanget är att ligga på en temperatur under 30°C i själva rökkammaren (där det du röker ligger). Temperaturen har dels med mikrobiologisk säkerhet att göra och ligger du tio grader över så är du inne i en rätt farlig bakterietillväxttemperatur. I och för sig är röken ordentligt antibakteriell, men det skadar inte att vara försiktig. 

Det här receptet har jag med i en sommartidning som heter Hälsingesommar. Den ges ut gratis i Hälsingland och jag skrev en matartikel i den med några grillrecept. Då den är publicerad nu så tänkte jag att det kan vara dags att ha med receptet här i bloggen.

Du behöver

1 bit oxfilé av bästa sort (psst Hälsingestintan)
0,5 dl salt
0,25 dl socker
hackad dill (kan uteslutas om man inte gillar dill)

Gör så här

Putsa oxfilén ordentligt och var också lite försiktig så du inte kladdar för mycket på den med smutsiga händer (gäller all rimning och gravning). Blanda salt, socker och eventuellt dill och klappa in det på köttbiten. Lägg i en påse i en bunke i kylen. Låt den nu ligga där i ett par dygn, vänd på den emellanåt.

När köttet är rimmat så har det dragit ihop sig rätt så mycket och blivit mörk på ytan. Torka av köttet noga för en vätskefilm på ytan hindrar röksmaken från att tränga in ordentligt.

P1030979

Rök köttet på valfritt sätt (se ovan) i ungefär tre timmar, jag tycker alrök passar jättebra. Sen är det vettigt att ha en vakuumpackare, men det funkar med vanlig plastpåse också. Låt köttet ligga inpackat rätt så tätt (röklukten kan sprida sig annars) i minst ett dygn. På så sätt kommer röksmaken sprida ut sig jämnt i köttet. Sen är det klart. Dela upp och frys in det du inte använder direkt.

Jag serverade det senast tillsammans med en väldigt mild ”slaw” med försiktigt syrad squash och morot och lite god majonnäs. Ta det försiktigt med syran bara för du vill inte ta död på den fantastiska köttsmaken. Servera i en tunn skiva kött tillsammans med slawen i snapsglas.