P1040397

Coxinha – street food i Brasilien

Här kommer en till brassemiddag. Den här gången lite halvkrånglig street food, som trots böket är värd allt besvär.

Coxinha är inte bara typiskt brasilianskt utan finns i hela Sydamerika. Egentligen ska man forma dem som små droppar, och tanken är att de ska likna kycklingben. Det sket jag i. Jag hade nog bök med att få in den fantastiska röran i degknytena som det var. Här blev det bollar istället. Det är frågan om kycklingfyllda degbollar som sedan friteras. Den meningen borde vara nog för att väcka ert intresse.

Ja, jag gillar mat som består av friterade bollar, här har jag skrivit om friterade fläskfärsbollar med nudlar och här ett par ord om amerikanska crab cakes. Jag har säkert skrivit om fler bollar men kommer inte ihåg det. 

Till bollarna som jag skriver om idag gjorde jag en enkel majonnäs men jag har fått intrycket att brassarna själva ogärna använder såser och dressing. Det kan ju vi högaktningsfullt skita i och göra som vi vill med. Till maten serverade jag också exakt samma sallad som till den här maten. Den salladen var i sin enkelhet helt fantastisk och måste bara göras så ofta man kan.

Vi får se om jag hittar någon mer intressant brasiliansk rätt innan VM är slut. Jag har inte ens bestämt mig för om det är något att sträva efter men jag tycker det är roligt att hitta små ursäkter att ge sig ut och internetresa för att hitta ny spännande mat. För övrigt så kommer inspirationen till receptet från den här sidan, jag föredrar dock hel kyckling framför de föreslagna kycklingbrösten.

Du behöver för typ sex portioner

1 hel ekologisk kyckling
1 liter vatten
1 morot, slantad
2 gula lökar, klyftade
2 lagerblad
2 msk salt
ett halvt paket philadelphiaost
2 vitlöksklyftor, pressade
saft från 1 lime
salt och svartpeppar
5-7 dl mjöl (funkar fint att ersätta med glutenfri mjölmix om man vill göra glutenfritt)
2 ägg
2 dl ströbröd (kan också ersättas med glutenfritt med lysande resultat)
olja till fritering

Gör så här

Häll vatten i en gryta och lägg ner lök, morotsslantar och lagerblad. Salta och lägg ner den hela kycklingen. Försök platta till kycklingen lite så den täcks skapligt av vattnet. Koka upp och skumma ordentligt i början. Låt sedan koka i ungefär 30 minuter. Ta sedan ur kycklingen och låt svalna. Sila av och SPARA buljongen. Fortsättningen av rätten blir mycket bättre om du använder den här hemgjorda buljongen.

Medan kycklingen svalnar kan vi göra degen. Koka upp 7 dl av den silade buljongen och ta sedan av den från plattan. Rör nu ner mjölet lite i taget i den heta buljongen. Du måste använda en väldigt kraftig slev för det blir ett klistrigt och hårt elände av degen. Ett förbannat slit är vad det är men det är värt det. När degen är slät och påminner om väldigt tjockt tapetklister till konsistensen så är den klar. Ställ då in den i kylen en timma.

P1040397

När kycklingen har svalnat så pillar du bort allt kött från den i väldigt små bitar. Blanda kycklingbitarna med philadelphiaost, pressad vitlök och limesaft. Smaka av med salt och peppar.

Nu kommer det eländiga. Jag out-sourcade det till min fru som är begåvad med ungefär 1000 ggr mer tålamod än ”yours truly”, men trots det lilla fusket så kan jag ju berätta hur det ska göras.

Ta en bit av degen motsvarande ungefär en golfboll. Kavla ut den till en platta med en tjocklek på ungefär 5 mm. Lägg på en golfbolls mängd av kycklingkrämen och mecka ihop till en boll. Se till så den blir tät (det var där det sket sig för mig). Varför jag använder golfboll som mängdreferens har jag fan ingen aning om. Gör det här tills degen och/eller fyllningen är slut. Doppa sedan bollarna i uppvispat ägg och sedan i ströbröd.

P1040398

Fritera bollarna på 160°C tills de har fin yta. Det är lite trade-off det här. Har du inte tunn deg så blir de lite degiga (även om det faktiskt inte gör så mycket), å andra sidan kan de spricka om det är alltför tunn deg. Experimentera dig fram och försök lyckas. Det troliga är att du blir skitförbannad på mig och slutar läsa min blogg. Kanske finns det någon i hushållet som har tålamod? Jag är personligen inte rustad för sånt här och en gång för flera år sedan kastade jag ut en bagels-deg från balkongen för den var så jävla irriterande.

P1040406

När maten är klar så var allt helt plötsligt värt besväret. Blanda Hellmann’s eller en hemslagen majonnäs med finhackad jalapeno och limesaft. Servera bollarna med majonnäsen och salladen som beskrivs här.

P1040399