P1020368

Krabbulle eller crab cake som jänkarna säger

Jag har kollat massor på Youtube-klipp den senaste tiden på amerikanska food trucks. Det finns få saker som är så inspirerande för matlagningen som att se deras kreationer. ”Food truck”-maten kan mycket väl vara den typen av mat som jag uppskattar mest, vällagat, högkvalitativt och ändå med en känsla av junk food.

Crab cake är något jag har velat göra länge och nu är det väl krabbtid så då passar det fint. I ärlighetens namn är jag inte överdrivet förtjust i att käka krabba rakt av, hur bra den än är (ja jag har käkat precis nyfiskad på Västkusten) men köttet går ju att göra något roligt med. Inspirationen här kommer från ett av hundratals Youtube-klipp från USA och en food truck i Los Angeles (tror jag). Jag hittar inte tillbaka till klippet och jag har i princip bara inspirerats av bollformen på den friterade krabbullen och att den serverades med sallad. För att få till rätt proportioner med saker som binder krabbköttet så tittade jag på det här receptet. Nu ska vi se om jag kommer ihåg receptet för det var rakt av höftningar rakt igenom. Såsen är en variant på Rhode Island.

Du behöver

Crab cake

200 g krabbkött (gärna från färskkokt krabba)
1 dl ströbröd (jag kör så klart med glutenfritt)
1 dl Hellmans majonäs
1 msk Lousiana hot sauce
1 ägg
saft från en halv citron
1 jalapeno, urkärnad och med hinnorna borttagna, finhackad
salt och massor av svartpeppar
mer ströbröd till panering
olja för fritering (den kommer bli ”krabbig” så räkna inte med att kunna återanvända den)

Dressing

0,5 dl majonäs
0,5 dl gräddfil
salt från en halv citron
1 msk chilisås
1 tsk sriracha
1 msk bourbon
salt och peppar

Sallad

romansallat
tomater
friterad kapris
friterade tortillabröd i strimlor
hyvlad morot

Gör så här

Börja med att fritera kapris och tortillabröd. Jag gör det på 180 °C och i alla fall kaprisen går blixtsnabbt att fritera. Tortillabrödet jag använder är hemgjord majstortilla.

Blanda alla ingredienser till krabbullarna utom ströbrödet. Avsluta med att blanda ner ströbrödet. Är smeten för lös så tillsätt mer ströbröd. Ställ in i kylen ett tag så den får sätta sig. Forma sedan fyra stora bollar och panera i ströbröd. Fritera försiktigt på 120-140 °C. Du vill att det här ska gå lite långsammare så de blir lagade inuti innan de bränns utvändigt. Låt rinna av på ett papper när de är gyllenbruna och färdiga.

Blanda ingredienserna till dressingen och lägg upp sallad på tallrikar. Lägg på bollen och ringla över dressing. Avsluta med en hög friterade tortillakrisp.

P1020368

P1020377