P1040393

Bauru – brasiliansk rostbiffmacka och en god sallad

I Brasilien pågår fotbolls-VM, och det måste så klart uppmärksammas på något vis.

Jag uppmärksammar det genom att laga lite brasilianska rätter (i alla fall ett par stycken) och först ut är den här förhållandevis enkla mackan. Den kan nästan tyckas för enkel, speciellt eftersom jag inte ens gjorde rostbiffen själv. Jag har inget att säga till mitt försvar. Rostbiff köpt på affären är så väldigt mycket sämre än hemgjord, men det var fredag och jag hann helt enkelt inte. Mackan skulle ha vunnit på lite mer kärlek kring rostbiffen men den var ändå rätt jävla fantastisk. Det behöver liksom inte vara mer än så här och jag kan verkligen rekommendera den.

Det bästa jag skriver om idag är dock salladen. Jag är rätt kass på att göra goda sallader, men jag vill bli bättre. Hemligheten är som alltid att läsa på och se hur andra gör. En jag tycker gör väldigt bra sallader är Jamie Oliver, fin balans mellan smaker och även hans enklaste sallader har något extra som gör dem minnesvärda. Dagens sallad är inte signerad Jamie Oliver, men jag ville ändå nämna honom. 

Salladsreceptet är hämtat härifrån och jag bytte bara ut vitkålen mot rödkål. Jag tog lite mer koriander också än vad som står i receptet, men ändå inga mängder. Det är alltid svårt att inte överdosera den fantastiska koriandern men tyvärr är det faktiskt så att ”less is more” i vissa lägen. Jag tyckte balansen blev perfekt på det här sättet. Det gjorde nog inte saken sämre att i princip alla grönsaker, som av en riktigt jäkla slump, var med i veckans låda från Årstiderna (mycket nöjd med Årstiderna).

Jag har babblat så mycket nu så man kan tycka att jag borde hålla käft och istället skriva recept, men jag måste bara berätta att jag nu på morgonen varit och skjutit upp för jägarexamen. Det gick förbannat bra och i morgon hänger jag på låset till vapenhandlarn så får jag hoppas att licensförfarandet går ganska smidigt. I sommar kommer det serveras kråka och björktrast hos oss, jag kommer bli tvungen att ljuga för mina föräldrar dock. Nu tar vi mackan och salladen.

Du behöver för två personer

Mackan

1 baguette, delad i två och sedan fullsätndigt kluven
200 g rostbiff, i tunna skivor
2 mozzarellabollar av bra kvalitét (välj buffel om du kan), skivade
goda tomater, skivade
dillinlagd gurka (jag hade heminlagd men det går att köpa smärgåsgurka och addera lite dill också)

Salladen

0,5 rödkålshuvud, så fint strimplat du kan
1 paprika, så fint strimlad du kan
1 silverlök, så fint strimlad du kan
en näven hackad koriander
saft från en citron
2 msk god olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 tsk salt
lite nymalen svartpeppar

Gör så här

Montera mackorna i den här ordningen, nerifrån och upp: 1. tomatskivor, 2. gurkskivor, 3. hälften av rostbiffen på varje macka, 4. massor av mozzarella (en klump per macka, fast i skivor). Sätt ugnen på 200°C och tryck ihop mackorna ordentligt och ställ sedan in dem. De ska stå tills det börjar rinna ut ost ur dem. Tryck lite mer på mackorna och dela dem i två innan servering, det ser trevligare ut.

Blanda alla grönsaker till salladen och rör också ihop dressingen. Alldeles innan servering häller du över dressingen över grönsakerna och blandar om ordentligt.

Servera salladen och mackorna ihop.

P1040393