P1040389

Beef jerky

Det här får bli en snabbpost eftersom beef jerky är så himla enkelt att laga. Inte lika lätt förr pladder-Anders att göra snabbposter dock…

Jag skrev förra veckan om kinesiskt torkat kött, niu rou gan, och då lovade jag också ett recept på ”vanlig” beef jerky. Det som menas med vanlig är tillvägagångssättet, smaksättningen får man göra lite hur man vill med. För mig blev det blandasiatiskt eftersom jag är så svag för de smakerna.

Du behöver

1 kg nötytterlår eller flankstek
2 msk kinesisk ljus soja
2 msk kinesiskt risvin
2 msk farinsocker
1 tsk sesampasta
2 msk sriracha
2 finhackade asiatiska torkade chilis av något slag
saft från en lime
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk finhackad ingefära

Gör så här

Lägg in köttet i frysen i ett par timmar så blir det enklare att skära tunt. Skär sedan 4-5 mm tjocka skivor parallellt med köttfibrerna. Det är viktigt att du skär rätt och skär du vinkelrätt mot fibrerna kommer det bara bli smulor när köttet väl är torrt. Det här ger en alldeles lagom seghet.

P1040389

Blanda ihop övriga ingredienser i en påse i en bunke. Lassa ner köttskivorna i marinaden och marinera 1-2 dygn. Det är otroligt viktigt att du marinerar länge så smakerna tränger rakt igenom köttet.

Torka sedan av köttslamsorna lite. Du kan nu välja att krydda med torra kryddor om du vill. Jag struntade i det för de blir så kladdigt i fotbollssoffan då.

Lägg sedan ut köttet på ett ugnsgaller, men lägg köttet så det inte överlappas. Sätt ugnen på 50-70°C och stick in en träslev eller liknande som hinder för luckan att gå igen helt. Har du varmluftsugn så kör på det, men det funkar också med vanlig ugn. Jag har använt min svamptork en gång, men den blev kladdig och kärv. Tork av större sort är säkert det bästa sättet att torka köttet. Nåja, ugnen gör också jobbet. Dundra in gallret i ugnen och sätt gärna en långpanna under då det säkert kommer droppa lite.

P1040395 2

Låt köttet vara i ugnen tills det är riktigt torrt. Typ 2 timmar körde jag i en varmluftsugn och det var två batcher så det tog lite tid.

Förvara det torkade köttet i hushållspapper eller bakpapper och i en påse i kylen. Det håller ett par veckor och om du inte ätit upp det innan dess så är det förmodligen något fel på dig. Kanske behöver du terapi eller ett kokstryk.

P1040410

Alternativ

Du kan ju egentligen välja vilken god marinad som helst för smaksättning. Köp några goda och starka såser på Extremefood och go bananas eller använd din favoritsmaksättning till chiligryta. Allt funkar och det är inte noga med några salthalter eller så då maten inte ska konserveras speciellt länge. Konserveringen består i torkningen, och den är nog så bra.