Niu rou gan – kinesiskt torkat kött

Lite slarvigt skulle man kunna beskriva det här som kinesisk beef jerky, men det är egentligen fel.

Beef jerky kan göras på miljarder olika sätt men gemensamt är att man sällan tillagar köttet, man marinerar och torkar, inget mer. Köttet i den här rätten är tillagat och det enda det har gemensamt med beef jerky är faktiskt att den färdiga rätten består av torrt kött. Det är alltså lika mycket beef jerky som suovas.

Anledningen till att jag gjorde rätten är att jag vill ha lite trevliga snacka till fotbolls-vm och torkat kött är perfekt att sitta och gnaga länge på. Jag är faktiskt mittuppi att göra en sats mer traditionella amerikanska beef jerkies också och det kommer i en framtida bloggpost.

Jag har nog aldrig lagat något som varit så ordentligt kryddat. Det är nästan överdrivet mycket kryddor i maten och under kokningsfasen var jag tveksam eftersom kryddoften blev så stark. Min äldsta dotter trodde att min yngsta dotter hade skitit på sig, så starkt doftade det. Resultatet är dock inte alls speciellt överdrivet kryddigt. Jag ska säga också att receptet i sin helhet tagits härifrån.

Du behöver

1 kg nöt ytterlår
1 schalottenlök, hackad
2 msk finhackad ingefära
1 msk sichuanpeppar, hela
1 kanelstång
3 stjärnanisar
3 lagerblad
1 tsk fänkålsfrön
0,5 dl ljus kinesisk soja (eller japansk)
0,5 dl farinsocker
0,5 dl kinesiskt risvin
1 tsk salt
3 st torkade asiatiska chilis
1 msk sesamfrön eller 1 tsk sesampasta
1 tsk spiskummin, hel
0,5 dl neutral olja

Gör så här

Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner det hela köttstycket. Koka i två minuter och ta sedan upp köttet. Skär nu köttet i 1 cm tjocka skivor. Här finns det två skolor, endera skär du med (parallellt med) köttets fibrer eller också mot (vinkelrätt). Jag skar köttet vinkelrätt mot fibrerna och resultatet blir då ett mer lättuggat resultat. Det blir ordentligt segt om du skär parallellt med fibrerna, men å andra sidan tror jag att kineserna ofta gör på det sättet. Det ska ju vara segt också. Man ska sitta och slita i sin köttbit medan man svär över att de brasilianska jävla spelarna filmar hela tiden eller att Ronaldo har världens störigaste min. Vad du än väljer för skärmetod så ska skivorna vara 1 cm tjocka, inte som beef jerky som är väldigt tunt skuren.

P1040374

Lägg ner schalottenlök, ingefära, stjärnanis, sichuanpeppar, kanelstång, lagerblad, fänkål, soja, risvin, socker och salt i en kastrull.

P1040375

Lägg ner köttskivorna också och koka upp. Dra ner till ett stilla puttrande. Det känns som för lite vätska men det kommer dras ut mycket vätska från köttet också. Låt köttet puttra i en timma.

Ta upp köttet och låt det torka lite. Hetta upp olja i en vid gryta och tillsätt chili, sesampasta eller -frön och spiskummin. Det ska inte vara superhett för då är det risk att köttet blir bränt. Jag körde på tvåan på en niogradig skala. Stek sedan köttet ordentligt på båda sidorna. Vi snackar ungefär tio minuter på varje sida och köttet ska bli rejält mörkt. Knäpp också på ugnen på 75°C.

P1040377

Ta upp köttet och torka av det. Lägg det sedan på ett galler och tjonga in i ugnen i ungefär 3 timmar. Det ska bli kruttorrt.

P1040379

P1040382

Låt sedan köttet svalna och lägg det i en tät burk. Det ska klara sig ett par veckor men jag tror nog du käkar upp det innan dess.

P1040383

Det blev riktigt jäkla gott till en kall öl och fotboll. Kul också med ett alternativ till beef jerky. snart kommer för övrigt ett recept på beef jerky också.