Midsommar – Godaste revbenen med vit potatissallad

Jag tänkte vara ute i god tid före midsommar och presentera mina bästa revbensspjäll.

På midsommar vill folk äta tre saker, sill, jordgubbar och något grillat. Det tog jag fasta på när jag skrev den här veckan matartikel till Helga. Den publicerades idag så då tänkte jag att jag kan kasta ut den här också. 

Jag har ingen aning om hur många revbensrecept det finns på min blogg, men många är det. Tillsammans med fläsklägg är revben mitt favoritfläskkött så det blir en förbannad massa revben i vårt kök och på min grill. Jag brukar berätta när jag fått inspiration någonstans ifrån och en del här kommer från Cramby men mycket av det har jag varit inne på långt innan jag läste hans böcker.

Att förkoka revbensspjäll har blivit något av en folkrörelse, väldigt många gör det och hävdar suveräniteten i metoden. Jag håller inte med, inte alls. Revbensspjäll består av kött som är välinbäddat i fett och det erbjuder världens läge för långgrillning eller långkörning i ugnen utan risk för att något blir torrt. I någon mån är det nästan frågan om en konfitering. Kokar du revbenen så kokar du bort en massa smakämnen och mycket fett smiter iväg, vilket faktiskt gör köttet både mindre välsmakande och torrare. Mitt förslag är att du istället låter revbenen spendera lång tid i grillen. Det är inte aktiv arbetstid så var inte orolig, det enda maten kräver av dig är lite planering. Gör du det här på midsommar så får du kanske sitta och vakta grillen när de andra dansar runt midsommarstången, men gör det verkligen något?

Sen vill jag också sjunga den vita potatissalladens lov. Det har varit en förbannad massa franska potatissallader de senaste åren med sur balsamvinäger och trötta sockerärtor. I år ställer vi tillbaks den vita potatissalladen bredvid det grillade köttet tycker jag. Här kommer ett enkelt recept på vit potatissallad, men det är ändå det godaste jag någonsin lyckats åstadkomma. Jag tycker den är suverän.

Det är lite dåligt med bilder i den här posten för jag har missat kameratillfällena och lade typ allt krut på en somrig huvudbild. Det kanske inte gör så mycket.

Du behöver för sex portioner

Revbenen

1,5-2 kg tunna revbensspjäll
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk mald koriander (helst hel egentligen)
1 tsk mald spiskummin (helst hel egentligen)
1 tsk svartpeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 dl lönnsirap (eller vanlig sirap)
2 msk grovkornig dijonsenap
0,5 dl passerade tomater
1 vitlöksklyfta, pressad
saft från en lime

Vit potatissallad

1,5 kg kokt fast potatis, tärnad
2 silverlökar, hackade
1 äpple, skalat, urkärnat och tärnat
1 dl kapris
2 msk grovkornig dijonsenap
2 dl gräddfil
2 dl majonnäs (Hellmann’s eller hemslagen)
salt och massor av nymald svartpeppar

Gör så här

Tänd rätt så få (10-15 st) kolbriketter i en klotgrill (lock är absolut nödvändigt). Låt glöden ligga i en ände av grillen. Lägg på locket och justera med spjällen så du får en temperatur på runt 100-120°C inne i grillen. Ganska så svårt men en bra grillare fixar det.

Mortla eller mixa fänkålsfrön, timjan, oregano, koriander, spiskummin, svartpeppar, paprikapulver och salt till ett väldigt fint pulver. Klappa in det på revbenen. Lägg sedan revbenen i grillen (inte över glöden). Där ska de nu ligga i tre timmar. Håll koll så det inte slocknar bara, du kommer behöva fylla på med briketter. Den här delen kan du faktiskt göra i ugnen också på 125 °C men lite fusk är det. Sen har vi det där med rök. Jag är inte säker på att jag tycker rätten vinner på att man kastar på rökspån på glöden lite då och då. Vill du använda det ändå så rekommenderar jag äpple eller körsbär och verkligen inte så många gånger.

Blanda ingredienserna till potatissalladen medan du vaktar grillen. Rör ordentligt i potatissalladen så du får loss stärkelse från potatisen och binder ihop den. Den kan gärna stå ett par timmar i kylen innan servering.

Blanda lönnsirap, grov dijonsenap, passerade tomater, vitlök och saft från lime till en rätt så vattnig glaze, smaka av med salt och peppar. När revbenen har grillats i tre timmar så smetar du ut glaze på dem. Låt dem sedan ligga ytterligare 40 minuter i grillen. Häll sedan på mer glaze och kör ytterligare 40 minuter. Revbenen är nu sönderfallande möra. Skär försiktigt upp dem med en vass kniv.

Servera potatissallad och en hög med revben. Toppa med lite vad du vill. Jag tycker det är gott med lite chili, grillad lök, koriander och hot sauce.