P1040353

Revben och svampnudlar med känsla av Vietnam

Jag fortsätter på den vietnamesiska temat när jag ändå har en massa råvaror hemma på det temat.

Revben tillsammans med fläsklägg kan mycket väl vara de bästa styckdetaljerna. Det fina med båda grejerna är att de går att variera i det oändliga och väljer man bara kryddning från en viss region så hamnar rätten i det landet också. Kanske inte autentiskt alla gånger, men gott.

Många smaker i den här maten går igen från den friterade kycklingen jag skrev om förra helgen men jag tycker att det är okej att tjata ut en region lite. Jag ser min blogg lite som ett arkiv och förhoppningsvis så använder ni som läser den lite som inspiration och söker på efter lite olika saker som ni är sugna på. Då skadar det ju inte så mycket att jag skriver om vietnamesiska smaker två bloggposter i rad.

Här kombinerar jag revbensspjäll med en snabblagad nudelrätt och jag tycker att det passar utmärkt. Rätten som sådan är inte det minsta snabblagad då det tar en halv evighet att laga revben så att de blir perfekta, och vem vill inte ha perfekt mat?

Det här har jag skrivit ett par gånger förr, men det tåls att upprepas. Ge fan i att förkoka revben. Jag vet att det betraktas som världens mest magiska trick och att metoden har en väldig massa anhängare men jag tycker i alla fall inte att det är bästa sättet att laga revben. Kokningen drar ut smaker och gör att köttet släpper mer fett än vad som är bra, det går att få mycket bättre resultat i ugnen eller grillen, men det tar tid.

Du behöver för fyra portioner

Revbenen och rub

1 kg tunna revben
2 stjärnanisar
1 torkad stark asiatisk chili (bird eye går bra)
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk korianderfrön
5 hela nejlikor
1 kanelstång

Glaze

2 msk neutral olja
6 vitlöksklyftor, pressade
2 msk finhackad ingefära
1 dl farinsocker
4 msk fisksås
1 dl vatten
saft från en lime
0,5 dl sriracha

Nudlar

1 paket risnudlar
3 msk neutral olja
2 knipplökar, klyftade
4 vitlöksklyftor, skivade
1-2 chilis av något slag
2-3 hg skogschampinjoner
0,5 dl glaze (se ovan)
0,5 dl hackade jordnötter
saft från 0,5 lime
0,5 kruka koriander

Gör så här

Blanda alla ingredienser till rubben och kör i en kryddkvarn eller liknande. Har du ingen sån så är det nog lurigt att använda hel kanelstång. Ta då 1 tsk malen kanel istället och mortla ihop allt. Ett tips är att köpa en billig kaffekvarn av mixertyp, de är mycket billigare än kryddkvarnar och funkar precis lika bra, dock odugliga att mala kaffe i.

P1040353

Slit av den undre hinnan på revbenen. Går det inte så skiter du bara i det, det är inte hela världen. Badda in rubben runtom revbenen, sätt ugnen på 125 °C och kasta in revbenen i en lämplig form. Nu behöver du inte bry dig om revbenen på tre timmar, de klarar sig själva.

Under tiden kan du göra glaze. Fräs försiktigt vitlök och ingefära i i olja. När det mjuknat och kanske karamelliserat lite så häller du på övriga ingredienser. Reducera ner till ungefär hälften. Det behöver inte vara jättetjockt.

När du kört revbenen i tre timmar i ugnen så tar du ut dem och penslar dem med glaze. Höj temperaturen till 150 °C och ställ in revbenen i ugnen igen. Pensla sedan en gång i halvtimman och kör det ungefär två timmar till. Du ser hur köttet liksom kryper ihop och blottar ändarna på revbenen, då är det klart. Jag brukar låta dem ligga i ugnen på eftervärme (knäpp alltså av ugnen) medan jag gör klart övriga grejer.

När du ska göra nudlarna så börja med att koka dem enligt instruktionerna på paketet (vanligtvis 3 minuters kokning). Skölj dem sedan ordentligt med kallt vatten och låt dem ligga kvar i durkslaget eller vad du nu använt.

Hetta upp olja i en gryta, traktörpanna eller stor kastrull. Stek lök, vitlök och chili ett par minuter tills löken är mjuk. Skiva sedan champinjonerna och lägg ner. Stek tills champinjonerna är färdiga på medelhög temperatur. Häll på glaze, limesaft och jordnötter och rör sedan ner nudlarna. Smaka av med lite fisksås, salt och peppar. När du tycker det smakar bra så rör du också ner en halv kruka grovhackad färsk koriander.

Skiva försiktigt revbenen. De är så möra nu så de faller lätt isär men använder du en vass kniv så ska det gå. Ös upp nudlar på en tallrik och lägg på lite revben. Garnera med färsk koriander och lime. Lite färsk chili funkar också fint. Smakar det för mesigt så drar du bara på lite mer sriracha.

P1040356

P1040358

Sen kan du ju försöka äta revbensspjäll med pinnar om du vill…

En sak jag tänkte ha ner i nudlarna var färsk mango, men jag glömde det. Jag tror det skulle passa jättebra.