P1040341

Vietnamesisk friterad kyckling

Heta och gudomliga kycklingben med smak främst från Vietnam.

Först så måste jag erkänna en sak. Jag brukar ju skriva om hur man ska ge fan i att köpa skruttkyckling och verkligen vara noga med att välja ekologiska alternativ som typ Hagby och Bosarp. Idag har jag inte gjort det. Ibland syndar jag helt enkelt men det blir i alla fall mer och mer sällan och det är inget jag är stolt över. Jag ville ha kycklingben och har inte hittat det i något ekologiskt alternativ.

Massor av inspiration till den här maten kommer från Homesick Texan, en av mina absoluta favoritmatbloggar. Jag har ändrat lite smått och lagt till ett par grejer men som sagt, massor av inspiration kommer från henne.

Vi satt just och pratade om hur jävla bra det blir att fritera kyckling, det är på alla vis det optimala sättet att tillaga kyckling på. Jag kan inte komma på någon metod som gör råvaran mer rättvisa. Nåja, låt oss hoppa på receptet.

Du behöver för två rejäla portioner

Marinering

900 g kycklingben eller vingar
2 dl vatten
2 msk farinsocker
1 tsk salt
2 msk fisksås (testa att köpa på asiatisk butik, smaken är så otroligt mycket bättre än svennebutiksvarianterna)
saft från en halv lime
4 pressade vitlöksklyftor

Glaze

1 msk neutral olja
4 pressade vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
3 msk farinsocker
2 msk fisksås
saft från en halv lime
3 msk sriracha

Övrigt

0,5 dl rismjöl (kan ersättas med potatismjöl)
0,5 dl hackade jordnötter
limeklyftor
färsk koriander

Gör så här

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg ner kycklingdelarna. Låt dem marinera i minst en timma.

Nu kan det vara vettigt att göra glazen. Hetta upp olja och fräs vitlök och ingefära i ett par minuter. Blanda ner öpriga ingredienser till glazen och låt puttra tills det tjocknar lite. Jag reducerar ner till ungefär hälften.

Ta upp kycklingarna från marinaden och torka dem torra med hushållspapper. Mecka in rismjöl runtom och låt stå i rumstemperatur i ungefär 30 minuter. Här grundläggs krispet. Släng förresten bort marinaden.

P1040341

Hetta upp olja i en fritös till 120-130°C och lägg ner hälften av kycklingbenen. Fritera i 10 minuter. Lägg sedan in kycklingbenen på varmhållning i ugnen på 100°C. Fritera resten av kycklingen på samma sätt.

Höj temperaturen på oljan till 180°C och fritera återigen i två omgångar tills du får fin färg på ytan. Varmhåll det du inte friterar i ugnen.

Hetta upp glazen och blanda den sedan med de friterade kycklingbenen. Försök täcka alla ytor ordentligt. Blanda sen ner de hackade jordnötterna så de fastnar i klibbet på kycklingbenen.

Servera direkt med färsk koriander och lite limeklyftor att pressa från över maten. Jag serverade lite majs till maten också.

P1040343

P1040346