Svamptork

Ta reda på svamp

Igår plockade jag rätt så jävla mycket svamp och det värsta med svampplockning är som bekant att man måste ta reda på skiten. Jag har under tio-tolv års tid plockat otroligt mycket svamp varje säsong och det har lärt mig lite om hur man gör det så lätt för sig som möjligt. Här kommer några tips.

Rensa svampen när du plockar den. Det kan kännas lite smådrygt när man hittar världens kantarellställe att iställe för att bara ösa ner skiten i korgen så måste man sitta och pilla med den. Jag använder inte kniv utan river av foten från svampen. Trattkantareller och trumpetsvamp är lätta för de är i regel väldigt rena så de kan man få helt rena i skogen. Gula kantareller och blek taggsvamp är det värre med men man ska se till att slita av skiten från dem med.

Om det är skit kvar på den skogsrensade svampen så finns det ett smidigt trick. Skölj av svampen under kallvatten. Man får bort allt skräp. Vissa svamppuritaner brukar hävda att man sköljer bort smak men det tror jag inte ett skit på. Det skulle ju ett vanligt regnväder ute göra också i såna fall. Det här gäller i princip inte trattkantareller och rödgul trumpetsvamp för de är som sagt redan så rena.

Torka allt som går att torka och förväll bara det som måste förvällas. Torkad svamp håller i flera år medan förvälld svamp håller max ett år i frysen. Jag torkar alltid trattisar, trumpetsvampar (rödgul och svart) och Karl-Johan. Karl-Johan måste man skiva innan man torkar den.

Svamptorkning

Att torka svamp är rätt så enkelt. Det är bara att breda ut svampen ordentligt på tidningar i bostaden och låta dem ligga så tills det är riktigt torrt. Problemet är att sensommaren och hösten är rätt fuktiga tider på året så det kan vara svårt att få svampen riktigt kruttorr. Den behöver kanske inte vara kruttorr, men hållbarheten blir defivitivt bättre ju torrare den är. Att torka i ugnen kan vara ordentligt lurigt. Temperaturen ska ligga runt 50°C (max 60°) och det är inte många vanliga ugnar som är så väldigt exakta på temperaturer under 100°. Även om du tycker att du rattar in vredet bra eller om du har en digital display som visar 55° så är det inte alls säkert att så är fallet. Jag testade min ugn med en väldigt exakt termometer från jobbet och kom fram till att jag helt enkelt inte kan lita på den under 100°. Ringde t o m Electrolux och frågade om det och de berättade att de bara garanterar att den håller temperaturen i intervallet 100-300°C. Så var det med det.

Ett bra tips är att torka i klädtorkskåp om man nu har ett sånt. Det är dåligt att torka i ett offentligt som står i en gemensam tvättstuga. Dels tar det rätt lång tid och sen luktar det dessutom svamp ett tag efter. Har man ett eget så är det inga problem. Köp trådbackar och klä in dessa med myggnät av ståltråd.

Jag har inget eget torkskåp men däremot fick jag en frukt- och svamptork från OBH Nordica av brorsan en födelsedag för flera år sedan.

Svamptork

En väldigt enkel konstruktion med ett antal nätrack som staplas på höjden och en varmluftfläkt i botten. Man fyller varje våning med svamp och sen knäpper man på den. Enkelt och resultatet är bländande bra. Svampen blir så torr den kan bli. Nackdelen är att den inte rymmer så mycket, så har man plockat mycket svamp så får man köra i omgångar. Vilket i sig inte är något problem då man kan ha den utlagd på papper under tiden.

När svampen är torr förvarar jag den i täta glasburkar som köpes för en spottstyver på IKEA. Jag har så jävla onödigt mycket svamp ska ni veta. Vi har ett sjukt bra ställe för svart trumpetsvamp vid sommarstugan och förrförra året plockade jag 120 liter där. Ingen behöver så mycket svamp. Som tur är så handlar det inte om nödvändighet utan om att förvara massor av svamp i fina burkar. Det är själva ägandet som är viktigt. Dessutom är det finfina gå-bort-presenter och den mesta svampen går faktiskt åt till det.

Förvälla

Att förvälla är bra mycket tråkigare tycker jag. Dels tycker jag att svampen blir lite sämre av det och dels så är det en riktigt skittrist sysselsättning. Har man plockat mycket gula kantareller eller blek taggsvamp så måste man dock göra det. Jag brukar förvälla kantareller hela medan jag delar taggisarna i mindre delar (de är ju så stora). Jag fyller en traktörpanna och häller på en deciliter vatten sen börjar jag koka med lock på för att få ut vattnet ur svamparna. När det kokar ordentligt sänker jag temperaturen lite och tar av locket. Sen är det bara att puttra på tills det nästan är torrt, låta svampen svalna och frysa in den i påsar. Har man en vakuumpackare, vilket jag har, så är det listigt att packa den förvällda svampen i såna och pumpa ur. Då håller de lite längre och man slipper frostskador. Det fina när man förväller svamp är att man får ta en öl när man håller på med det. Reglerna är väldigt tydliga på den punkten.

Fan vilka långa poster jag gör. Det är kanske så här det blir när jag får göra hur jag vill. Hoppas nån orkar läsa till slutet.