Kallrökt lax i klotgrillen

Jag fortsätter lägga ut recept som jag har med i Hälsingesommar (gratistidning i Hälsinglad). Nu kallrökt lax.

Det här har jag haft med innan i bloggen men jag har inte skrivit om det lika ordentligt. Förra gången var jag mer fokuserad på själv rökdosan som användes vid rökningen och jag missade då att skriva om det exakta förfarandet för kallrökning av lax. För olika sätt att kallröka hänvisar jag till den här posten, där finns alla länkar som behövs.

Du behöver

1 laxsida (ungefär 1,5 kg)
1 dl salt
0,5 dl socker
1 dl hackad dill (fryst går utmärkt)

Gör så här

Blanda salt och socker och dela laxsidan i två delar. Bred ut lite salt på botten av en ugnsform och lägg ner ena halvan av laxsidorna med skinnet ner mot saltet. 

P1030966

Ös på med mer salt- och sockerblandning på sidan utan skinn. Lägg på dillen och yterligare salt/socker. Lägg sedan på den andra laxbiten med skinnsidan upp och avsluta med att strö över det sista av salt- och sockerblandningen. Lägg formen i en påse och låt stå i ett dygn.

P1030967

P1030968

Inför rökningen torkar du av fisken ordentligt, den ska vara så torr som möjligt på ytan för att röksmaken ska tränga in som bäst. Rök sedan fisken i tre-fyra timmar enligt valfri metod.

P1030980

Packa sedan gärna in fisken i en påse. Har du vakuumpackare så är det väldigt lämpligt att vakuumpacka fisken. Låt den ligga i kylen i ett dygn så röksmaken distribueras jämnt. Sedan kan du skära upp fisken i lämpliga delar och frysa in det du inte ska använda direkt.

En väldigt enkel servering är tillsammans med potatis som råstekts i smör och creme fraiche blandat med med nyriven pepparrot.