P1040529

Tjocka revben i smokern

Den här bloggposten handlar nog nästan minst om det titeln antyder och istället om en sabla massa andra grejer, bland annat världens bästa vitlökssås.

Det kommer bli en ordentligt lång post och det är så klart korkat att göra långa bloggposter, för alla har blivit så jävla ofokuserade så ingen orkar längre läsa längre texter. I vanlig ordning så skiter jag blankt i det. Den här gången har jag en massa att skriva om och då gör jag också det.

En ny rök

De som hängt med i min blogg ett tag vet att jag är småbesatt av rökning, alltså inte halsbloss från Marlboro Light (de heter inte light längre va? Det finns väl inte heller små paket längre? Hur ska ungdomarna lära sig röka nu för tiden?) utan rökning av mat. Jag har kallrökt, kallrökt mer, byggt en ordentlig rökvarmrökt i klotgrillen och mycket mer. Det var ju bara en tidsfråga innan jag köpte mig något ordentligt i rökväg.

Ibland kommer jag nu börja använda ordet ”smoker”, och det står er så klart fritt att hata mig lite för det. Det pyser en hel del av självförakt i mig också samt hugger till i pannloben över ordvalet. Jag gör det för att skilja lite från svenska varianter av rökar, som den här, och amerikanska röksystem. Det finns ett antal varianter om man vill köpa sig en ordentlig smoker och efter flera år av funderande så föll valet på en Weber Smokey Mountain. Jag valde den med störst diameter och fick böta runt 4000 spänn. Det är verkligen inte alltför blodigt för något så pass välbyggt som den här rackarn. Som sagt, det finns andra alternativ när man söker efter rök/smoker och det jag fastnade för var att det verkar vara lätt att styra och hålla temperaturen runt 100°C med den här, och det är den viktigaste egenskapen för de användningsområden jag tänker mig.

P1040529

Det visade sig att alla recensioner av smokern stämmer, det är döenkelt att ligga på 100°C under en hel dag. Några har på Twitter påpekat för mig att det går åt en hel del briketter men det tycker jag inte stämmer. När jag lagade maten nedan så gick det åt en påse briketter och två körsbärsvedklabbar, inget mer. Det är ju högst rimligt för en hel dags BBQ. Det främsta skälet till att det blir så pass lätt att hålla ner temperaturen är att eldhärden och gallren där man lägger sin mat är åtskilda av ett vattenkar som stjäl mycket av värmen. Jag har sett att folk också använder sand i karet, och det kanske är ett alternativ för framtiden, men än så länge kör jag vatten. Tre ventiler kring eldhärden hjälper användaren att styra temperaturen, vill man ha ner tempen så stryper man ventilerna och vice versa. Jag som kört det här i klotgrill tidigare är helt lyrisk över att det går så enkelt. I klotgrillen krävs det att man är där och tittar till grillen typ var tioende minut för att försäkra sig om att inte tempen sticker uppåt eller glöden slocknar.

Innan jag slutar tjata om den så måste jag också nämna en fördel för oss småbarnsföräldrar: gör man rätt så blir den inte supervarm på utsidan. Visst går det att bränna sig på den men den blir inte sådär satans glödhet som en vanlig grill. Den är dessutom så pass tung så jag är inte orolig att något barn ska välta den och få en massa farligheter över sig. 

Sen inser jag så klart att jag är sist på bollen, Weber Smokey Mountain har funnits länge och massor av folk har redan en sån här. Det är ingen grill och den kan inte ersätta din klotgrill. Jag läste någonstans att det inte går att grilla vanligt på den men det är så klart fel. Vill man så går det. Det är bara att elda på utav helvete och ta bort vattenkaret, sen grilla på nedre gallret. Men de flesta har väl redan en vanlig grill och då är det enklare att köra med den.

Jag har lagat en massa mat på smokern i sommar men jag har inte skrivit så mycket. Jag har gjort brisket några gånger och börjar så smått känna att jag kan det lite. Vet fortfarande inte om jag vågar blogga om den riktiga smoker-nörd-rätten, men nästa gång jag lagar det ska jag ta några fler bilder så får vi se hur det blir.

Lite mer babbel innan recepten

Recepten här nedan är fyra till antalet. Revbenen och mangosalsan har jag egentligen diskuterat förr men jag skriver upp recepten igen. Det roliga är faktiskt de två andra tillbehören, den ugnsrostade potatisen och såsen med rökt vitlök. De har den här sommaren blivit mina två solklara favoriter. Potatisen innehåller två lite spektakulära ingredienser som ni nog inte kommer över på er lokala ICA: mexikansk oregano och långpeppar. Mexikansk oregano brukar jag köpa från Extremefood och långpeppar hittar man bland annat på Borgeby kryddgård eller på Werners Gourmetservice (passa då också på och köp lite andra lyxiga pepparsorter, det finns en helt ny värld att upptäcka). Långpeppar ska för övrigt vara gott att äta på vaniljglass också, något jag inte har testat. Potatisen blir fantastiskt bra med en alldeles egen smak som ändå matchar BBQ bra.

Vad gäller vitlökssåsen så kan ni ugnsbaka en hel vitlök istället för att röka den men ni kommer då missa den där extranyansen som man får genom att varmröka den länge. Röksmaken passar utmärkt på vitlök.

Nej nu får det nog bli recept.

Du behöver

Revbenen

1 kg tjocka revben
rub (jag använder den här)
glaze (också från den här länken)

Vitlökssås

1 hel vitlök (välj vitlöken som har rosa-röda toner på skalet, den är mycket bättre än den helvita kinesiska)
1,5 dl gräddfil
1,5 dl Hellmann’s majonäs (eller hemgjord)
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk finhackad dill (brukar jag utesluta ibland)

Rostad potatis med långpeppar och mexikansk oregano

1 kg färskpotatis med skalet kvar, skuren i bitar
3-4 msk majsolja (min nya favvo bland de neutrala oljorna)
1 msk mexikansk oregano
1 msk nymald långpeppar
1 tsk salt

Mangosalsa

1 paket frusen tärnad mango (den är verkligen smidig att köpa till sånt här)
1 jalapeno, urkärnad och tunt skivad
5 cm purjolök, fint strimlad
saft från en halv lime
salt, socker och svartpeppar

Gör så här

Tänd upp röken eller vad du nu använder. Kom ihåg att det funkar bra med klotgrill också men det kräver en massa jobb (och öl) hela dagen. Lägg dig på 110°C och tjonga in något som ryker. Jag kör nästan uteslutande med vedträn av körsbär som jag har kvar från svärmors stuga (som nu är såld) i Småland. Vedträna ska ligga minst ett par timmar i vatten, jag brukar lägga dem över natten. 

Börja med att klappa in revbenen med rub och lägg in dem i röken. Låt dem nu ligga där i fem timmar utan att du gör just något förutom att försäkra dig om att temperaturen är bra någon gång ibland. Lägg också in en hel vitlök.

Efter fem timmar kan du ta ut vitlöken och lägga undan den. Pensla revbenen med glaze en gång i halvtimman typ och fortsätt röka i ungefär tre ytterligare timmar. Kör tills revbenen är 90°C inuti. Det där är såklart en smaksak och gör man rätt så blir det liksom aldrig torra. Ju fetare revben du har ju bättre blir det.

P1040530

P1040558

P1040562

En smart grej att göra om köttet blir klart innan resten av grejerna är klara är att man slår in det i folie och lägger det i en kylväska med en handduk över. Det håller sig varmt (och saftigt) i säkert två timmar på det sättet.

P1040565

P1040566

Potatisen tar ungefär 50-60 minuter att göra så tajma den bra. Går den för länge blir den såggig och för kort så blir det inte heller bra. Sätt ugnen på 225°C, häll ut majsolja på en långpanna och lägg på potatisen. Ös över med kryddorna och salt och rör om. Ställ in i ugnen och rör om var tionde minut. Det är viktigt att röra om. Potatisen ska få riktigt fin yta och bli krispig. En sak man absolut aldrig ska göra när man gör ugnspotatis är att skala den i förväg och lägga den i vatten. Du kommer driva ut stärkelse och få in en massa vatten som gör potatisen svampig och blä. Det här gäller i synnerhet färskpotatis. Samma regler gäller inte om potatisen ska friteras. Det kan vara bra att strö över lite extra nymald långpeppar när potatisen är klar för att ytterliga förstärka peppardjupet.

P1040573

Kläm ut vitlökskräm ur 8-10 klyftor. Det här blir ju så klart lite olika mängd beroende på klyftstorlek och så men det är inte heller så känsligt. Det är gott med massor av vitlökssmak. Blanda ner övriga ingredienser till såsen och låt den stå en timma i kylen och smaka till sig.

Blanda ihop ingredienserna till mangosalsan.

P1040563

Skär revbenen innan servering. Mina var faktiskt lite för magra för att bli så där riktigt fina som revben ibland kan bli. Det var de enda jag lyckades hitta på COOP i Kilafors så jag hade inte så mycket val. Man har faktiskt på det hela taget inte så mycket val i Bollnästrakten om man inte har framförhållning och beställer kött i charken. ICA Kvantum i Bollnäs har väldigt bra service på den fronten så är ni därifrån så testa. Jag fick en hel jäkla oxbringa (som jag använde för brisketförsök) på två dagar. Färsk oxbringa av bästa kvalitét från Gudruns. Det är ett sätt att lite lura systemet om man bor i en avkrok och kulinariskt bakvatten.

Strö ut lite potatis på en tallrik. Lägg på en bit revben och lassa över sås och salsa. Det blev en alldeles utmärkt måltid och som sagt, ska ni ta med er något från den här väldigt för långa bloggposten så är det potatisen och vitlökssåsen.

P1040570

P1040577