Billigaste kallröken

Här kommer ett finurligt och extremt billigt sätt att förvandla sin klotgrill till en kallrök.

Det har varit tyst från mig i över en vecka nu och det hör minsann inte till vanligheterna. Jag har så otroligt mycket att göra just nu. Dels håller vi på och flyttar, dels börjar min jägarkurs närma sig prov, vi håller på och bygger våtrum i sommarstugan och jag har en hel massa att göra med jobbet också. Bloggen har med andra ord nedprioriterats lite. Jag har dock lagat en hel del mat så egentligen behöver jag bara skriva om det.

Det här med kallrökningen gjorde jag i alla fall förra helgen och det är en lite smårolig kuriositet. Kallrökning innebär att du röker mat utan att temperaturen över maten går över 30°C. Jag har skrivit om kallrökning förr och beskrivit lite löst hur vi byggde en kallrök vid mina svärföräldrars torp i Småland (som är sålt nu). Självklart är det trevligare med en riktig kallrök, men just nu har jag helt enkelt varken tiden eller lusten att bygga en ordentlig. Jag har också skrivit om ett annat sätt att kallröka som inbegriper en liten rökdosa som i mitt tycke är ganska så ordentligt överprissatt.

Metoden jag beskriver här finns i något Youtube-klipp, som jag inte återfinner just nu, och som jag fick tips till i nån mattråd på Flashback av en kille som har kommenterat en del tidigare på min blogg. Mycket duktig på mat är han. Jag vill bara vara tydlig med att idén inte alls är min, jag har bara testat den och kunnat konstatera att den funkar. Sen tror jag också att många av er som läser här kan ha glädje av det här tipset.

Kallrökning i klotgrill med lödpenna och ölburk

Det här är så pass finurligt så det enda man behöver är en lödpenna, en ölburk och rökspån. Egentligen behöver du ingen klotgrill utan det duger med vilket litet slutet utrymme som helst. Ett litet skåp skulle funka fint. I Youtubeklippet jag kollade på använde man konservburk, men insidan hos våra konservburkar är (alltid?) täckt med någon typ av harts och jag vet att den kan innehålla bisfenol. Alldeles oavsett om den innehåller bisfenol eller inte så vill du inte bränna plast samtidigt som du röker. En ölburk har troligtvis också någon typ av ytbehandling men jag vet inte vad det är och jag har inte lyckats ta reda på något om det. Jag valde helt enkelt att strunta i att bry mig om det och bara köra.

Du behöver

lödpenna (kan köpas på  t ex Clas Ohlsson eller Jula för 59 spänn)
alspån för rökning (finns också för billig peng på t ex Jula, det ska alltså vara fint spån)
tom ölburk (full ölburk går också bra, man bör ändå sopa i sig en öl innan man sätter igång med det här)
litet slutet utrymme, klotgrill är perfekt

Gör så här

Skär av ölburken ungefär 2/3 upp. Fyll den med spån (hälften är rätt bra visade det sig, även om mina bilder visar annat). Gör ett litet hål nertill i burken och stick in lödpennan. 

P1030977

P1030978

Ställ burken med lödpennan längst ner i klotgrillen eller i något annat utrymme. Jag tycker det är vettigt att använda grill utifall det skulle börja brinna. En grill är liksom rustad för att hantera en brand. I fortsättningen skriver jag utifrån att vi använder klotgrill. 

Koppla in lödpennan i ett eluttag. Lägg det du ska röka uppe på grillgallret och sätt på locket. Stryp inte lufttillförseln helt i grillen, jag har spjällen öppna ett par millimeter både nertill och upptill.

P1030979

P1030980

Kom ihåg att det verkligen inte behöver röka mycket för att du ska få tillräckligt med rök, det viktiga är att du har lite rökutveckling hela tiden. Lite beroende på spånets kvalitet och lödpennans effekt kan du behöva greja lite för att få till rökutveckling. Min spån vad lite för tät och lödpennan för klen så det blev dåligt med rök. Då lade jag ner burken (utan att all spån rann ur) och stoppade in lödpennan i den stora öppningen. Sen lät jag det bara ligga så i bottnen av grillen. Då funkade det skitbra och jag fick fin rökutveckling.

Jag vet inte vad riskerna skulle kunna vara med metoden. Visst kan det börja brinna, men håller du till i en grill så är ju inte det ett problem. Jag antar att det kan bli kortslutning i lödpennan så den kanske ska vara kopplat till ett uttag med jordfelsbrytare. Annars går väl en säkring så det är inte heller hela världen. Jag tror inte det är något problem att ha en lödpenna på hela tiden under 4-5 timmar.

Men som sagt, testar ni det och ser att rökutvecklingen är dålig, vält då omkull burken och stoppa in lödpennan i stora öppningen och låt sedan allt liksom ligga ner. Då blir det tillräckligt med rök.

Jag teströkte en laxsida och en liten bit oxfilé som jag hade rimmat innan. Skriver mer om själva matlagningen i senare poster.