IMG 1865b

Rökta räkor (och beer can chicken)

Det kommer bli mycket grillande framöver i bloggen, det går inte att undvika. Jag har aldrig tidigare haft möjlighet att ha en lite bättre grill så därför är jag lite begiestrad nu. Jag grillar så klart i Uppsala också men när grillningen är klar så måste grillen stå kvar ute och brinna ut.

Det tar i regel en massa timmar och inte sällan hela natten och jag är inte så sugen på att ha en bra grill stående där ute på den allmänna gräsmattan. Därför har jag haft rentutav kassa skitgrillar i alla år.

På tal om grillar så tog det en oherrans massa tid för mig att bestämma mig för vilken sort jag skulle köpa. Först var jag inne på en rejäl Weber-klotgrill av dyrare sort, mest för att jag nu hade läge att ha en sån. Efter att ha läst Crambys bok Texas BBQ så bestämde jag mig istället för någon typ av grilltunna. Tyvärr har inte Weber några sådana och det enda jag hittade som verkade något sånär vettigt var den här från Landmann. Dock verkar Landmanns grejer vara av lite halvdassig kvalitet (obekräftat rykte). I nästa tur så tänkte jag slå på stort och skaffa en Bullet smoker från Weber men den går ju inte att grilla direkt på så den måste kompletteras med en vanlig liten klotgrill. Då börjar det helt plötsligt bli ganska så dyrt. Det slutade med att jag tänkte till lite extra och gick tillbaks till tanken på klotgrill från Weber, dock en lite mer avsklad sort men fortfarande med 57 cm grillytsdiameter, så valet landade på den här. Visst borde jag kanske ha köpt en premium men köpet dikterades också lite av att jag befinner mig i Bollnäs och butikernas utbud är inte det bästa; framförallt så kostar de lite mer här. Det premiummodellen har som inte den här har är ett askuppsamlingskärl och en inbyggd termometer i locket. Kärlet för aska känns rätt så onödigt och termometrar har jag hur många som helst i alla fall så totalt sett så känns det inte som att jag förlorade så mycket.

IMG 1865b
Hej, jag heter Kerstin och är fyra år. Så fort någon tar fram en kamera så grimaserar jag

Grillande handlar mest om handlag, i alla fall så länge man har en skaplig grill, och bara för att man köper en svindyr extrautrustad kolgrill så blir man inte en bättre grillare. Jag säger inte alls att jag är någon mästergrillare men jag lär mig sakta men säkert, dels genom att läsa mycket och också genom att öva. Grill har blivit någon typ av statussymbol och jag har sett åtskilliga snordyra Webergasgrillar på altaner hos folk som i bästa fall övergrillar oxfilé ett par gånger per sommar, troligtvis använder de inte grillen alls. Jag är nöjd med min och det här kommer bli en bra grillsommar. Jag har köpt lite extragrejer för att möjliggöra kallrökning i grillen, men det kommer jag tillbaks till på söndag eller måndag (räkorna jag skriver om idag är varmrökta).

Sen vill jag bara ta upp en liten sak gällande gasgrillar. Folk verkar tro att man inte får rätt röksmak i gasgrillar, men det är en myt som är helt felaktig. Vad är det som brinner i kol och ved? Hur kan dessa material brinna? Jo när man upphettar kol och ved tillräckligt mycket så avges brännbara gaser, man kan säga att man kokar ut gaserna ur materialet och dessa fattar sedan eld. Ska man vara helt strikt så brinner faktiskt inte veden utan gaserna som pyser ut ur veden. Har man det klart för sig så fattar man att det inte är någon skillnad att elda gas direkt. Det är inte så stora skillnader på AGA-gasen mot för gaserna som avges ur kol. Vill man ha ordentlig röksmak så behövs i alla fall någon typ av aromatiska rökspån/-flis/-chips och dessa går lika bra att använda i en gasgrill. Då har vi rett ut det. Själv tycker jag det är lite fånigt med gasgrill och jag gillar att greja med kol men gasgrillar är väldigt mycket smidigare att använda. Det är lättare att justera temperaturen och det går väldigt mycket snabbare att komma igång.

Hur resonerar ni i valet av grill? Vad prioriteras?

Nog med tjatter om grillar. Igår rökte jag lite räkor att ha som förrätt. Att röka räkor går alldeles förträffligt i en klotgrill. Se bara till att använda väldigt lite kol eller briketter så det inte blir för varmt.

Det här behöver du till en liten förrätt för fyra personer

0,5 kg stora frysta räkor (jag köpte Coops egna av 50-70-storlek och de var jättebra för det här)
briketter och blötlagda rökchips (gärna äppel- eller körsbärsved)
1 dl Hellmans majonäs (nu ser det ut som att jag planterar varumärken men så är inte fallet, till sånt här är Hellmans överlägsen)
1 msk finmalt chilipulver av mildare sort, jag valde torkad ancho som jag malde själv

Gör så här

Tänd 5-8 briketter i en skorstenständare. När de är genomglödgade så häller du ut dem i en liten hög längs sidan i grillen. Ställ en aluminiumform i andra änden på kolgallret. Lägg på locket och låt temperaturen stabilisera sig och försök få ner den till under 100 °C genom att strypa syretillförseln.

IMG 1861b

Ta räkorna direkt från frysen och häll ut dem i en form med hål i. Kasta på en näve rökchips, som legat i blöt en timma, på glödhögen och ställ formen med räkorna på grillgallret över aluminiumformen. Stäng locket. Där ska de nu stå i 45-60 minuter. Öppna inte för ofta för då smiter all god rök men du måste in och röra om i alla fall en gång ungefär i mitten av rökningen. Smaka av för att känna om de känns bra. Ta sedan ut räkorna och ställ dem i kylen. Kom ihåg att lägga dem i ett tätt kärl annars kommer det lukta rök i hela kylen.

Det här resulterar i ganska milt rökta räkor men vi tyckte att de var helt perfekta. Enda nackdelen var att det kanske blev lite för lite räkor ty det här kan man smälla i sig hur mycket som helst av. Rör ihop majonäsen med chilipulvret och servera till räkorna.

Till huvudrätt käkade vi beer can chicken. Jag tänker inte skriva något om hur man gör det för det har varenda matbloggare gjort det senaste året. Googla och leta upp ett recept om ni blir sugna, här har ni ett. Det är ett väldigt trevligt sätt att tillreda kyckling även om jag inte tror att just ölen gör så värst mycket för smaken. Det är mest ett praktiskt sätt att ställa kycklingen i grillen. Min rub till kycklingen bestod av spiskummin, korianderpulver, chilipulver, massor av paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver, svartpeppar, oregano och salt. Mot slutet penslade jag lite med Louisiana Hot Sauce utblandad med honung för att få lite klibb på ytan. Detta serverades med kokt färskpotatis, en god dragonsås (majonäs, gräddfil, massor av dragon, lite pressad citron, salt, cayenne och svartpeppar) och en sallad.

IMG 1863b