IMG 1857b

Torparpytt

Att göra allt på grillen verkar vara ett egenvärde för många. Jag känner att jag drar åt det hållet jag med och mycket handlar det för mig om att jag ogärna lämnar grillen när jag har en sån här lite glidare som springer runt och helt slumpmässigt gör sig illa på saker.

IMG 1857b
Magda – fullt mobil, noll självbevarelsedrift

Det är ändå lite tilltalande att kunna förbereda allt innan och sedan parkera sig vid grillen och låta grillen sköta jobbet. Hemligheten bakom grillintresset är så klart att man genom att grilla klarar sig undan en massa annat tråkigt. Innan någon skriker rakt ut om vilket jävla as till mansgris jag är så måste jag berätta att jag lagar den mesta maten hos oss, även den tristare vardagsmaten. Jag är inte bara grillgubben som smiter sysslor genom att hänga vid grillen. Men… jag smiter andra sysslor genom att hänga vid grillen.

Den här pytten är egentligen inget nytt under solen. Den är enkel och baserad på väldigt få smaker. Allt lagas vid grillen och den känns somrig.

Du behöver till en rejäl sväng mat

1 kg hel ryggbiff från lycklig kossa
1 kg färskpotatis
lökpulver (jag har pratat om lökpulver och vitlökspulver förr, NEJ jag ersätter inte lök och vitlök med det, de frystorkade varianterna har helt andra smaker och är utmärkta för just grill)
vitlökspulver
2 fänkål
ett knippe färsk lök
svartpeppar i mängder
salt
rapsolja
en rejäl näve bladpersilja
frysta lingon (färska går så klart också men inte just nu i Hälsingland)
2 dl creme fraiche

Gör så här

Tänd grillen och förvara den glödande kolen i en ände av grillen (jag tänkte skriva hörn men insåg att en rund grill inte har hörn). Lägg på locket och försök justera temperaturen till runt 150 °C. Det är bättre att ha lite för lite kol till en början och lägga på mer om det behövs. Skitjobbigt att ta bort glödande kol.

Lägg ner potatisen i en form för grillning av grönsaker, dela eventuellt större potatisar i mindre bitar. Det ska vara typ en ugnsform med en massa hål i. Min Webergrej för syftet är onödigt dyr och inte alls prisvärd, det finns lika välfungerande grejer på Biltema. Rör i salt, svartpeppar, vitlökspulver och lökpulver, avsluta med olja. Ta i rejält med olja.

Salta och peppra biffen ordentligt. Jag täcker den formligen i peppar.

Lägg formen med potatis och köttet på grillen. Varken köttet eller potatisformen ska stå direkt över glöden utan lite bredvid (indirekt grillning). Gärna över en aluminiumform för att inte äckla ner grillen (jag glömde det). Sätt in en termometer i köttet och grilla på det här sättet tills köttet har en kärntemperatur på 50 °C. Oroa er inte, den kommer grillas mer och komma upp högre i temperatur. Stick i potatisen och kolla hur mjuk den blivit. Färskpotatis är så totalt slumpmässig när det gäller tillagningstid så det går inte att ha en aning om hur lång tid det tar.

När köttet är uppe i 50 °C är det dags att steka till yta på det. Ta av locket och lägg eventuellt på lite mer glödande kol för att få upp temperaturen rejält. Stek köttet runtom, och pensla eventuellt med lite olja, tills du har en fin skorpa. Lägg sedan köttet i folie att vila. Smart att lägga in paketet inomhus så det inte kallnar. Stek samtidigt potatisen direkt över glöden för att bygga upp en snygg yta. Rör ofta i potatisen annars bränner den ordentligt.

IMG 1852b

Dela fänkål och salta och peppra snittytorna. Ringla över lite olja. Grilla hårt direkt över glöden tills ytorna har fin färg. Lägg efter ungefär fem minuter på delad lök som du behandlat på samma sätt. Grilla båda tills de är fina.

IMG 1851b

IMG 1853b

IMG 1854b

Strimla fänkålen men låt bli löken, den kan gott serveras i halvor. Tärna köttet i stora tärningar och blanda nu ihop potatis, kött, fänkål och lök i en form. Grovhacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt.

Servera med lingon som du rör ner i creme fraiche.

Det passade otroligt bra med en torr brittisk cider till det här, men det går säkert att dricka annat också. Testa hembränt.