IMG 1801b

Grillad kinesiskt kryddad karré

Hej. Nu är jag som utlovats tillbaks på bloggen igen. Förra veckan var min hittills jobbigaste vecka någonsin (tror jag). Saker hopade sig och i samband med en massa tok på jobbet så var det också lite mer saker, bland annat ett köp av en sommarstuga, som krävde en massa jobb. Nu är det i alla fall semester och vi är i vår nya sommarstuga utanför Bollnäs.

Ska man vara mer exakt så ligger den faktiskt utanför Kilafors, men som de flesta bollnäsbor vet så skryter man inte gärna om att man blivit kilaforsare.

Vi har i alla fall hittat vårt paradis här. Det kommer vara en del jobb innan vi har allt som vi vill ha det men det kan ju vara bra att den här lönnfeta akademikern får jobba lite med kroppen emellanåt också. Här är lite bilder från stället. Inte så många som jag ville visa men jag sitter på en svajig 3G-lina och det tar en evinnerlig tid att ladda upp bilder.

IMG 1801b
Stugan. Behöver målas lite på de vita partierna

IMG 1811b
Utsikten från verandan. Annat än platta Uppland

IMG 1839b
…och äkta bäcköring i bäcken. För er som inte vet det så är bäcköringen en underart till vanlig öring. Den är mindre och bestånden har funnits i bäckarna sedan inlandsisen. En riktig raritet bland fiskar.

Jag är så förbannat nöjd med det här så jag kommer säkerligen posta en hel del bilder på stället i bloggen. Tyvärr så glömde jag min kamera i Uppsala så man får hålla tillgodo med iPhone-bilder.

Igår var det grillpremiär på stället och jag firade det med att rubba en hel bit fläskkarré med kinesiska ”five spices” och sedan långköra den. Till det gjorde jag en grej som jag som hastigast såg på TV nyligen; Ernst gjorde en fin sallad med grillade haricot vertes. På det hela taget tycker jag att Ernst får en massa onödig skit av folk. Alla gillar ju egentligen honom, han skruttar runt barfota och är mysig. Det har lagats en hel del bra mat i hans program också genom åren. Synd att jag ser alldeles för sällan på de där torpprogrammen, den här säsongen har jag i ärlighetens namn bara sett fem minuter och det var då den här salladen gjordes. Jag är förövrigt lite som Ernst, minus mysigheten plus tjurighet och allmän gubbjävelskap. Nu till receptet.

Du behöver

1 kg hel karré av bra gris
4 msk five spices (gör själv eller köp färdig)
2 tsk salt
2 msk finhackad färsk ingefära
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk kinesisk soja
2 msk honung
1 chili av något slag, urkärnad och finhackad
1 msk sherry (helst kinesiskt risvin)

grill
grillkol
rökspån av äpple eller körsbär (jag hade inte det här så jag fick ta det lite kraftigare mesquite)

Ingredienser från det här receptet till salladen.

Gör så här

Mortla ihop de torra kryddorna ordentligt och blanda med saltet. Klappa in kryddorna på karrén.

IMG 1818b

Nu ska det här grillas indirekt halva jävla dagen. Ladda grillen med ganska lite kol som lämligen är tänd i en skorstenständare i ett hörn av grillen. Ställ en aluminiumform nere på kolgallret. Lägg på locket och vänta tills temperaturen i grillen stabiliserar sig på strax över 100 °C. Jonas Cramby (BBQ-gud) tycker att 110-120 °C är lagom. Langa på rökspån över kolen och lägg in köttet ovanför aluminiumformen. Nu ska det stå där i ungefär 6-8 timmar. Vakta temperaturen så den inte går upp över 120 °C. Till skillnad från Cramby så tycker jag att det är rätt lugnt att styra temperaturen i en klotgrill, om man bara har sett till att inte lägga i för mycket kol. Fyll på med mer kol om det behövs (det kommer behövas).

IMG 1821b

Blanda ihop övriga ingredienser till en glace.

Kör på det sättet tills köttet har en innertemperatur på 80 °C. Vill man variera det här receptet så kör man istället upp köttet till 90 °C och drar sedan isär det (pulled pork). Vid en innertemperatur på 80 °C så går det inte att dra isär det utan man får skära istället.

Lassa sen på mer glödande kol så ni får en het bädd. Pensla köttet med glace och lägg köttet direkt över glöden. Lägg på locket om det börjar brinna för mycket (det kommer det göra). Pensla mer och stek köttet runtom. När du har en fin yta så slår du försiktigt in köttet i folie och lägger det inomhus (så det inte kallnar så snabbt).

IMG 1830b

Följ sedan receptet på Ernst haricot vertes-sallad. Jag rostade nötterna över grillen också.

Kanske kan man göra lite extra glace och servera till den här maten men vi tyckte faktiskt att det räckte med kött och sallad. Köttet skärs alltså upp med en vass kniv. Det är väldigt mört så har ni en slö kniv så kommer ni trycka sönder köttet.

En fin sommarrätt.