P1050767

Chicken Kiev och våfflor med potatis, ost och bacon

Lite bökigt kan nog den här maten vara men den går bra att förbereda väldigt långt.

 

Det här är en rätt som jag funderat på att laga väldigt länge. Jag kan inte begripa varför det inte har blivit av men nu var det i alla fall dags. Upprinnelsen var faktiskt att jag hittade ett fantastiskt våffelrecept på Serious Eats. Jag visste att jag skulle bli tvungen att testa dem, i synnerhet då just våfflor och pannkakor funkar förbannat bra glutenfritt. Det blir riktigt bra att bara rakt av byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix och det ska gudarna veta att fan inte är fallet med det mesta. I bröd funkar det inte alls. Våfflor på potatis med bacon, lök och ost, det begriper ju vem som helst att det måste vara ett bra tillbehör till maten.

På Wikipedia läser jag att Chicken Kiev har antagits vara av Ukrainskt ursprung tills en mathistoriker slog fast att maträtten har sin ursprung i en klubb i Sankt Petersburg. Det är ett utbankat kycklingbröst som fyllts med örtsmör, lindats ihop, panerats och stekts, inte svårare än så. Dessvärre är kycklingbröst lite eländigt att banka ut då det spricker i sina fibrer. Äh, det där kommer jag tillbaka till i receptet.

Du behöver

Kycklingen

4 kycklingbröstfiléer
50 g rumsvarmt smör
2 msk hackad färsk dragon
2 msk hackad färsk bladpersilja
rivet skal från en ekologisk citron
2 dl ströbröd
2 ägg
några deciliter frityrolja för fritering
salt och peppar

Våfflorna

500 g kokt potatis, pressad
1 dl mjölk
2 ägg
2 schalottenlökar, tunt skivade
4 skivor bacon av bra sort, knaperstekt
2 dl riven lagrad ost
1 dl vetemjöl (eller glutenfritt alternativ)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
lite svartpeppar

Gör så här

Har du köpt kycklingfiléer som har en sådan där liten bit som liksom hänger och dinglar vid bröstfilén så tar du bort den lilla biten. Den kan du spara till en annan gång då den bara är besvärlig när vi lagar den här maten.

Börja med att blanda rumsvarmt smör med de hackade örterna och det rivna citronskalet. Salta och peppra lite. Gör en korv med ungefär 2 cm diameter av örtsmöret och linda in det hårt i aluminiumfolie. Lägg sedan in smörkorven i frysen i typ 30 minuter.

Blöt en kycklingfilé på båda sidorna med kallt vatten. Lägg den på en skärbräda och banka försiktigt ut den. Har du ingen kötthammare så kan du använda botten av en vinflaska. Var väldigt försiktig då det är lätt att köttet spricker upp i sina fibrer. Du ska sikta på ungefär 1 cm i tjocklek och låt det hellre ta lite tid och gör det försiktigt än att du pajar hela skiten.

P1050767

Lägg på en rejäl bit halvfryst örtsmör och häll också på 1-2 msk ströbröd. Linda nu ihop kycklingen kring smöret och se även till att vika in kanterna så inte smöret rinner ut i alldeles för hög grad när du sedan friterar/steker. Avsluta med att slå in rullen i aluminiumfolie och surra ihop paketet hårt.

P1050774

Upprepa proceduren med alla kycklingfiléer och ställ sedan in dem i kylen i minst två timmar, gärna längre. Struntar du i det så kommer de garanterat gå sönder i senare skeden. Kycklingkött har en unik förmåga att liksom binda mot sig själv om det får ligga ett tag.

När det är dags att snart äta tar du ut kycklingrullarna ur foliepaketen och doppar dem först i äggen, som du vispat upp lätt innan, och sedan i ströbröd. Hetta upp olja i en stekpanna eller gryta till ungefär 160°C. Du kan så klart använda fritös men det går åt mer olja och oljan kommer smutsas ner av smör som eventuellt rinner ut så det känns lite onödigt. Fritera rullarna i 10-15 minuter på varje sida. Ta hellre den längre tiden och undvik att sticka i dem med en termometer. Ha lite koll på oljetemperaturen också så det inte blir något tok.

P1050777

Alla ingredienser ska vara kalla när du blandar smeten. Blanda pressad potatis med mjölk, ägg, schalottenlök, stekt bacon som du hackat lite grovt, ost, vetemjöl, bakpulver, tsk salt och lite peppar.

Klutta ut smeten i lite oregelbundna högar på ett väl smörjt våffeljärn och grädda ungefär 5 minuter. Tänk verkligen på att smörja våffeljärnet mellan varje gång, annars fastnar det som sjutton. Varmhåll våfflorna på ett galler i ugnen på 100°C.

P1050771

P1050772

Servera kycklingen med våfflorna. Det är väldigt gott att ringla över lite creme fraiche som du rört ut i vatten över våfflorna. Jag körde lite ångkokta grönsaker till maten också och förvandlade den därmed till förbannat nyttig. Smart va?

P1050787