P1050799

Crispy hot dogs

Det är hög tid för en korvmiddag och idag skriver jag om något som faktiskt både är enkelt och snabbt att laga.

Crispy hot dogs (eller ibland bara Crispy Dogs) är en snabbmatsklassiker från det stora landet i väst. Som många andra rätter därifrån så kanske det inte är det nyttigaste man kan trycka in i huvudet men å andra sidan kan man kompensera det genom att låta största delen av måltiden utgöras av en god och mättande sallad. Jag har skrivit om crispy dogs tidigare men jag gjorde rätten lite annorlunda den här gången.

Jag har faktiskt blivit mer och mer intresserad av att göra goda sallader och många gånger skippar vi potatis eller annan utfyllnad helt och äter istället massor av sallad till maten. Dagens sallad är en kålsallad med smaker från blodapelsin och fänkål, både från färsk fänkål och från fänkålsfrön.

Majonnäsen brukar jag kalla för en chilidillmajonnäs, det är nämligen så att chili och dill passar otroligt bra ihop smakmässigt. Styrkan justerar ni själva men var inte rädda för att tuffa till majonnäsen rejält, den upplevs inte som så stark då emulgeringsmedlet hjälper våra stackars munnar att skölja bort styrkan.

 

Du behöver

 

Korvarna

4 grillkorvar av god kvalitét
lite lagrad ost
4 tortillabröd av mindre storlek
olja för fritering

Sallad

en fjärdedels rödkålhuvud, fint strimlat
ett halvt blomkålshuvud, skuret i skivor
1 liten fänkål, fint strimlat
saft från 2 blodapelsiner
saft från 1 citron
1 msk dijonsenap
1 tsk fänkålsfrö, mortlat
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
0,25 tsk nymalen svartpeppar
1 dl olivolja

Chilidillmajonnäs

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl neutral olja (absolut inte olivolja)
3 chili av valfri sort, urkärnade och strimlade
lite olja för stekning
0,5 dl hackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här

Låt oss börja med salladen. Blanda ihop saft från citrusfrukterna med dijonsenap, vitlök, mortlat fänkålsfrö, salt och peppar. Vispa sedan ner olja så det blandar sig fint (dijonsenap är ett utmärkt emulgeringsmedel).  Blanda ihop kålsorterna i en skål och vänd ner dressingen. Låt gärna salladen stå ett par timmar innan servering.

Då tar vi majonnäsen. Fräs chilin i lite olja tills den nästan är lite bränd i kanterna. Det tar ner styrkan enormt mycket. Finhacka den frästa chilin och låt den svalna helt.

Placera äggulor, dijonsenap och vinäger i en mixer av något slag. Börja mixa och häll i en fin stråle ner oljan. Majonnäs blir helt klart bäst i mixer eller med elvisp. När all olja är nere och majonnäsen är tjock så vänder du ner chili och dill och smakar av med salt och peppar. Kom ihåg att aldrig ALDRIG låta en sked som varit i munnen återvända ner i majonnäsen. Salivens enzymer gör så att majonnäsen skär sig. Det är äckligt också.

Den krispiga korven fixar vi enkelt genom att skära en skåra i varje korv och där lägga ner stavar av ost. Linda sedan in varje korv i ett tortillabröd och sätt ihop med tandpetare. Häll olja till en höjd på ungefär 2 cm i en stekpanna och hetta upp till 120-140°C. Lägg ner korvarna och fritera ungefär 3-4 minuter på varje sida. Håll koll så inte temperaturen sticker för högt. Ta sedan upp korvarna från olja och låt dem rinna av och svalna lite på ett hushållspapper.

P1050799

P1050801

P1050803

Jag fick en kommentar på Facebook om att jag ju fan har lagat Dennis-hotdogs. Nej det har jag inte. Det är Andersson&Tillmans Roslagsgrillare. Ingen spektakulär korv på något sätt men en bra industriwienerkorv. I Uppsala är det det bästa man hittar om man bortser frpn hantverksmässigt tillverkad korv.

Servera genom att dela korvarna på mitten och lägga halvorna på en hög med sallad. Majonnäsen passar bäst i en liten skål bredvid.

P1050814