hamburgare

Mat till Super Bowl

På natten mellan söndag och måndag spelas Super Bowl i New Jersey, USA. Intresset för sporten har ökat enormt i Sverige och många är det som kommer sitta och gäspa på jobbet på måndag.

Jag vet jättemånga som gör en stor grej av att kolla på Super Bowl och att äta typiskt amerikanskt käk vid tillfället. Jag har inte riktigt förstått om folk sitter och plockar fram burgare kl 2 på natten eller om man klarar av den rejälare maten som en uppladdning till matchen och sen håller sig till snacks under spelet. Det sista låter ju mest vettigt.

Jag har inte kollat på Super Bowl någon gång men i år tänkte jag göra det. Jag har kollat några matcher under säsongen och gillar det mer och mer. TV10 sänder och deras kommentatorer är helt okej och anpassar rätt så mycket sitt kommenterande efter svenska öron och tittare som kanske inte har stenkoll. Själv lärde jag mig reglerna till amerikansk fotboll genom Mega Drive-spelet Joe Montana Football som jag köpte någon gång i början av 90-talet.

I Super Bowl möts Denver Broncos och Seattle Seahawks. Kanske borde maten som äts anpassas efter orterna Denver och Seattle? Ptja varför inte… Jag har däremot lite dålig koll på vad man kan förvänta sig för mat på de olika orterna. Man producerar väldigt mycket nötkött i Colorado och i samma stat var man också tidig med mikrobryggerier. Seattle och staten Washington vette fan. Jag tänker skita i snävare regionalisering än just USA och tipsa om några bra grejer att ladda inför matchen med. Något att sätta i sig under matchen tipsar jag också om.

Det här kanske tycks lite tråkigt då recepten ändå går att hitta i mitt arkiv. Jag kommer dock skriva lite kring recepten också och kanske föreslå någon liten variant som funkar.

Hamburgare

Hamburgerpuritaner kanske fnyser men jag anser att de här burgarna är bättre än det som förespråkas av många.

hamburgare

Framförallt så BEGRIPER JAG INTE den där vurmen över den plastiga amerikanska cheddarn som köps i skivor. Ja, jag vet att det är skillnad på olika sorter och ja, jag har smakat en av de sorter som ni anser är bäst. Det är väldigt mycket bättre med riktig ost. Helst omgjuten egen ostblandning för att sätta lite egen karaktär på smaken. Sen bara älskar jag svampketchup på hamburgaren också. ”Så gör man inte i USA!”, skriker någon. Man äter väldigt ofta champinjoner på sina burgare på andra sidan Atlanten så helt fel ute är jag inte. Nåja, gör som ni vill. Här är min hamburgare.

Vad aggressiv jag är…? Skärpning Anders.

Italiensk-amerikansk schnitzel

Det här är rakt av Jamie Olivers recept och det är helt fantastiskt. Sånt här tänker jag mig att Tony Soprano sitter och äter en fredag. Kranskärlen får sig en liten törn men lyckan är fullständig. Tänker man på det så inser man att rätten är väldigt amerikansk och precis vad som gör matkulturen där så fantastisk med överdrivna volymer och roliga kulturkrockar. Ber om ursäkt för de risiga bilderna i den här länken. Jag är ingen världsmästare på att ta matbilder nu heller men det här var tidigt i bloggen historia och då var jag rentutsagt kass. Här är receptet.

Tacos

Här kommer det några alternativ. Den här är en av mina bästa tacos någonsin och här har jag också hittat på en del själv. Ananasmörad tjälknöl och picklade rotsaker

P1000846b

Några andra trevliga tacoalternativ är:
Oxfilétacos
Nachos med kryddig torskrygg (ska nog kompletteras med en god salsa)
Nachos med friterad lammstek

Övrig texmex

Det är en väldigt diffus gräns mellan den här och föregående rubrik men här har jag några fler alternativ. Kom ihåg vad som ligger i ordet texmex, det är alltså inte mexikansk mat utan det är mexikansk mat som mixats med Texasmaten. Jag skulle säga att det är amerikansk mat på samma saätt som schnitzeln ovan.

P1020181b

Två förbannat goda rätter är riktiga enchiladas och de här quesadillas som jag gjorde på älg (går också att göra på nöt och är nog mer amerikanskt då).

Korv

En annan höjdare är ju korv. Jag tycker att vi svenskar har ett jävligt trist förhållande till korv med bröd och den roliga korven har blivit helt förstörd när de stora charkuterierna har varianter på chorizo, kabanoss och fan vet allt, men allt är värdelöst. Man får nästan köpa korv av speciella korvmakare eller göra sin egen. Här kommer ett par goda korvrätter som alla känns mer eller mindre amerikanska.

P1010815b

Baconkorv med hembakat korvbröd
Crispy dogs – korv som fylls med ost, sveps in i tortilla och sedan friteras. Det bara smäller till i munnen och man blir kär.
Korv med bröd drivet väldigt långt – det här är en av bloggposterna jag är mest stolt över. Det är så sjukt gott så man nästan kan bli religiös. Tyvärr så är det nog försent att göra det till Super Bowl på söndag. Man kan hinna om man ligger i, men annars kan man i alla fall plocka inspiration från recepten.

En sista rätt

Jag inser när jag tittar i mitt arkiv att jag har rätt jävla många amerikanska rätter som passar bra. Det är ju förbannat vad jag skryter. Det är inte alls menat som skryt jag vill bara inspirera, 90% av recepten är ju dessutom mer eller mindre stulna från andra ställen (och förhoppningsvis har jag angivit det noga). Vill du ha fler tips kan du följa den här länken och titta runt lite.

Slutligen tänker jag tipsa om rätten som jag kommer äta på söndag, hummermacka med pommes – en liten variant på lobster rolls, som är så populärt i New York nu för tiden. Ska vi rannsaka oss så blir rätten nästan exakt lika bra med färska skalade räkor, men hummer än ju ändå hummer och spöas endast av havskräftor bland skaldjuren. Gör som ni vill, jag kanske tar räkor på söndag.

P1020329

Det kommer också ett recept på en liten snacks under lördagen, jag ska testa att göra den i kväll.

Det spelas också final i bandy-vm på söndag. Det skiter väl nästan alla i antar jag. Själv älskar jag bandy men det är svårt att känna engagemang för ett VM där bara Ryssland eller Sverige kan vinna. Ska ni följa finalen på söndagen så föreslår jag en stor jävla vodka till det. Enda behållningen med bandylandslaget är att Villas David Karlsson inte får vara med ;-).