P1020423

Friterad långkokt lammstek med nachos

Igår ville jag testa något som jag gått och funderat över ett tag. Hur blir det om man långkokar en köttbit och sedan försiktigt drar av stora klumpar av köttet, panerar dem och sedan friterar? Svaret kom i går kväll i en fantastiskt god texmexmåltid.

Jag tänker inte skriva en sån lång inledning idag för receptet tar en massa plats i sig. Jag tänker inte sticka under stolen med att gårdagens mat tog en del tid att laga. Totalt ungefär 6-8 timmar med långkoket inräknat. Ganska perfekt lördagsmat egentligen om man inte, som jag gjorde igår, låter köttet sköta sig själv medan man är på jobbet. Du kommer troligen få en massa kött kvar men det blir perfekt till något annat i veckan. Jag kastar mig in i receptet där jag bara beskriver hur du gör köttet. Tillbehören är enkla att hitta, endera på min blogg eller någon annanstans.

Du behöver

Lammstek

1 lammstek på ungefär ett kilo. Köp en lammstek med ben
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk oregano
2 jalapenos, skivade
1 gul lök. klyftad
8 vitlöksklyftor, skivade
1 msk muscavadosocker
1 öl
smör att steka i
salt och peppar

1 ägg
ströbröd
olja till fritering

Tillbehör

nachos (jag kör hemgjorda genom att fritera mina majstortillas)
mixad tomatsalsa (jag körde med pico de gallo)
guacamole
creme fraiche utrörd med lite vatten

Gör så här

Börja med att torrosta fänkålsfrön, koriander och spiskummin. Mortla de rostade kryddorna tillsammans med oregano.

Salta och peppra köttet runtom och stek i smör i en stekpanna.

P1020423

Lägg köttet i en gryta. Lägg ner jalapenos, lök, vitlök, socker och kryddor och slå på ölen. Sätt ugnen på 150 °C och stoppa in grytan i ugnen. Är du hemma så kan du ta ut grytan och ösa köttet ungefär en gång i timman. Låt köttet stå inne 6-8 timmar.

P1020444

P1020455

Ta ut köttet och låt svalna i ungefär en halvtimma i grytan. Dra sedan av några stora bitar ur köttet med fingrarna. Det är inte alls så svårt att lyckas med.

P1020456

P1020459

Vispa upp ägget och doppa bitarna i ägget och panera sedan i ströbröd. Hade jag inte haft problem med gluten så hade jag valt panko för paneringen.

P1020464

Förbered tillbehören innan du friterar köttet.

P1020451

P1020461

Fritera sedan de panerade köttbitarna ungefär en minut i olja som är 180 °C och låt rinna av på ett papper, servera direkt med tillbehören.

P1020468

Köttet kan se lite torrt ut men det är det långtifrån. Det är fantastiskt saftigt och mört och den friterade skorpn gör det otroligt smaskigt.

P1020483