P1020486

Pho – vietnamesisk nudelsoppa

Inspirerad av den mycket trevliga kokboken The Food Traveler, som jag recenserade i förrgår, lagade jag igår Pho, den vietnamesiska nudelsoppan som är helt fantastikt god.

Receptet kommer från kokboken jag nämnde och det finns publicerat här på DN.se. Min bloggpost är alltså bara tänkt som inspiration. Jag tänker inte skriva så mycket om receptet utan istället breda ut texten lite om vad som gör den här soppan så fantastisk.

Allt hänger på buljongen. Se till att skaffa ett riktigt tufft nötkött som klarar av rejäl långkokning. Receptet föreslår oxbringa men det funkar så klart också med kind eller märgpipa.

P1020486

Oxsvans skulle säkerligen funka finfint det med. Det fina med bring och svans är att man i regel får med ben till de styckdetaljerna, vilket i sin tur bidrar ytterligare till att göra buljongen god. Här är en bild på mitt buljongkok igår och det ser ju allt annat än smakligt ut. Buljongkokning brukar i regel aldrig vara en vidare estetisk upplevelse.

P1020489

När buljongen väl är silad och köttet försiktigt uppskuret så blir det däremot mycket trevligare. Styrkan hos en sån här anrättning ligger i detaljerna så varje gång du fuskar med ingredienser eller dylikt så tar du bort en liten del av själen i rätten. Det där gäller visserligen all matlagning men jag tycker det blir extra tydligt när vi talar om buljong. Jag gör egentligen bara ett avsteg från receptet och det är att jag låter fyra hackade vitlöksklyftor koka med i buljongkoket samt att jag finstrimlar lite purjolök och lägger ner i tallriken innan buljongen hälls på. Där kommer vi till den sista saken jag vill kommentera. Vid servering av såna här soppor så börjar man med att lägga ett nystan av nudlar, som man kokat separat, i botten av en skål eller tallrik. Sen läggs kött och andra ingredienser som chili eventuella nötter mm upp. Avslutningsvis så häller man på kokhet buljong försiktigt som sakta får värma upp de övriga ingredienserna.

P1020497

P1020501

Jag rekommenderar starkt att ni provar det här. Nudelsoppa som lyxig lördagsmiddag.

Andra goda nudelsoppor jag skrivit om hittar ni här (ja, jag älskar nudelsoppor):

Laksa – en indonesisk nudelsoppa

Nudelsoppa med kungsräkor

Nudelsoppa med lax