9

Final i Chilichallenge

För lite drygt en månad sedan gjorde jag en post kring min bästa chili just nu – Black Metal Chili. Jag skrev också om att jag ställde upp i en chilitävling – Chilichallenge – med den grytan. Tävlingen ordnades av Marabou, Griffins’ Steakhouse och Allt om mat och var tvådelad.

En del bestod i ”Folkets val”. Sånt där avskyr jag lite då det handlar om att jaga röster och det tycker jag är jättejobbigt. Den andra delen bestod i att en jury valde ut tre rätter som gick till final där alla finalister skulle vinna ett presentkort på resturangen, samt en prenumeration på Allt om mat och en massa choklad. Där kom jag med.

Vi tre finalister fick åka till Christian Hellbergs restaurang Griffins´Steakhouse i Stockholm. Jag har ätit där ett par gånger innan och alltid tagit deras fantastiska råbiff. Väl där fick vi en timma på oss att förbereda våra chiligrytor. Vi hade såklart kokat dem hemma för en bra chili är inget du drar ihop på en timma. Det var på det hela taget en väldigt lugn tillställning med gott om tid. De andra två finalisterna var jättetrevliga och vi stod och småpratade och piffade lite med rätterna. För övrigt var också Christian Hellberg en väldigt sympatisk och hjälpsam person.

9

Vi serverade våra chiligrytor med valfria tillbehör och en jury på tre personer med Christian Hellberg som ordförande bedömde våra alster.

De övriga två finalisterna var Ellen Lee och Christer Söderberg och deras grytor smakade helt fantastiskt. Här nedan följer bilder på alla tre finalbidragen, Christers först, Ellens sedan och sist mitt bidrag.

1

4

2

Nej, jag vann inte. Christer vann med sin lammchili och det var på alla sätt välförtjänt. Den var otroligt god och dessutom stack den iväg åt ett lite annorlunda håll med tydlig smak av ingefära och lamm. Man inser att han har jobbat med den förbannat länge och tänkt igenom varenda enskild aspekt av sin gryta. Till saken hör också att Christer har tävlat förr och vunnit ”SM” med en chili (jag vet inte om det var med den här) och sedan fått vara med i chili-VM i New York. Jag var med andra ord i väldigt gott sällskap och det känns inte det minsta bittert att förlora mot en svensk mästare.

Ellens chili hade en mycket fin smak av kanel och var även den mer annorlunda än min. Hennes majsbröd var också supergott.

Jag kanske tycker att min chili är väldigt traditionell just för att jag har ätit den så många gånger och får jag sticka ut hakan så tycker jag faktiskt den är förbannat god den med, men som sagt smakerna i den är mer traditionella för en chili. Jag kommer snart publicera det fullständiga receptet på min chili här på bloggen.

Christers förstapris är att han får ha med sin chili som Chef´s choice på Griffins´så håll ögonen öppna och gå dit och smaka den när den kommer upp på menyn.

På det hela taget var det en mycket trevlig och spännande upplevelse och jag är väldigt nöjd med min medverkan och det känns fantastiskt att just min mat blev utvald att vara med i en final av denna dignitet.

Bilderna här är tagna av Christian Midhed från Marabou och publiceras med hans tillåtelse. Själv hade jag inte en tanke på att ta med kamera. Tävlingen har anordnats med anledning av lanseringen av Marabou Premium Chili, en mörk choklad med chilismak. Jag har typ 25 kakor av den hemma nu.

6