Rågmacka med lammkött, tryffelmajonäs och pocherat ägg

Jag hade en massa lammkött kvar från fredagens lammsteknachos och det köttet är alldeles för bra för att det ska förfaras. I söndagskväll blev det därför en rätt jävla mumsig macka. Det saknades kanske ett salladsblad på den men det var också det enda. I övrigt var smakerna perfekta.

Jag tänkte att jag skriver ner receptet i lite enklare form i löpande text för den är ju i princip självinstruerande.

Lammköttet fixade jag till genom att puttra det några minuter i en deciliter buljong. På så sätt blir det återigen alldeles saftig och mört.

Tryffelmajonäs kan du göra på två sätt. Endera slår du den helt på egen hand och då byter du ut en liten del av rapsoljan mot tryffelolja, ta inte för mycket tryffelolja ty då blir det äckelpäckel. Vill du göra det lite enklare för dig så rör du helt enkelt ut lite tryffelolja i Hellmans majonäs. Jag vet att jag tjatar om Hellmans majonäs men den är verkligen mycket godare än våra vanliga köpemajonäser.

Pocherat ägg är verkligen en baggis när man väl lär sig ett par grundläggande tricks. Gör det så här för att pochera ägg:

1. Använd bara väldigt färska ägg. Proteinerna i färska ägg håller ihop mycket bättre än i ägg som legat ett tag. Det spelar inte så stor roll när du kokar ägg men pocherar du så har det all betydelse.

2. Använd en vid panna eller gryta. Jag kör med en Le Creuset-gryta och häller i vatten till ungefär 7 cm.

3. Häll i en matsked ättiksprit och en tesked salt i vattnet och koka upp.

4. När vattnet kokar sänker du plattan och väntar tills vattnet bara sjuder. Det ska inte koka.

5. Knäck ägget i en liten skål eller form. Jag använder ett decilitermått av stål.

6. Rör runt i vattnet i grytan så att du får en rejäl virvel.

7. När virveln är igång så häller du försiktigt ut ägget i mitten av virveln. Du ska ha så liten fallhöjd som möjligt utan att paja virveln.

8. Håll inte på att virvla runt vattnet mer när väl ägget ligger där. Farten du redan har på vattnet räcker gott och väl. Starta istället en äggklocka på 4 minuter. virveln kommer stanna men det gör inget.

9. När tiden har gått fiskar du upp ägget med en hålslev. Det här funkar varje gång för mig och de pocherade äggen blir fina. Nackdelen är att jag bara kan göra ett ägg i taget på det här sättet. Det går att göra fler också om man skjutsar på virveln lite men det är fan så mycket svårare så skit i det. Det tar fyra minuter per ägg så det är inte eoner av tid som går till spillo.

P1020509

Nu är det dags att montera mackan. Ta en rejäl skiva rågbröd och lägg på ett sallatsblad. Jag hade ingen sallat hemma så vi fick vara utan det. Kleta på en rejäl klick majonäs och lassa sedan på så mycket kött så det börjar bli pinsamt. Lägg sedan på det pocherade ägget och toppa med lite picklad rödlök. Jag picklar för det mesta rödlöken i 1-2-3-lag, den blir sötare på det sättet och i såna här fall är det gott med lite sött. Jag kan även tänka mig att mig att syltade/picklade rotsaker skulle vara gott på mackan.