P1020144b

Laksa med kungsräkor och kyckling

Receptet till den här rätten är baserat på ett recept som jag hittat i en gammal asiatisk kokbok (Asiatiska kokboken, Könemann). Jag har inte följt kokboken till punkt och pricka och jag har inte heller kunnat göra rätten precis som jag ville.

Jag skriver ner receptet på hur man gör rätten på hardcorevis med de rätta ingredienserna och jag lägger till inom parentes hur man kan fuska lite om man inte har tillgång till en bra asiatisk butik. Jag lagade maten igår, en söndag, och då var inte några såna butiker öppna. Däremot har jag en massa såna här saker hemma så jag klarade mig rätt bra i alla fall. De torkade räkorna ersatte jag med räkpasta, kemirinötterna ersattes med cashewnötter och jag hoppade över såna där umamiga fiskbullar som är så vanliga i asiatiska rätter.

Det är så förbannat roligt att laga östasiatisk mat från grunden, låta det ta tid och se det som lyxmat. Då gör det inget om det kostar lite. Har man dessutom basvarorna hemma så styrs priset av vad man lägger i sitt käk. Gårdagens kungsräkor drar så klart upp priset. Känner du att du är sugen på att laga lite mer asiatiskt från grunden så börja med att välja en intressant region och plocka ett par recept därifrån och börja laga. I regel kan jag tycka att blandasiatisk stil är roligast men det är samtidigt kul att ha en liten känsla för var maten kommer ifrån. Jag är långtifrån någon expert på det där men jag försöker lära mig. En god idé kan vara att kolla vad du har för butiker på din hemort, är ägarna till asienbutiken thailändare så kan man ge sig fan på att de har mest typiska thairåvaror och då kan det vara en god idé att börja i den änden. Den bästa butiken i Uppsala ägs av en kinesiska och även om hon har en massa andra östasiatiska råvaror så är hennes fokus på det kinesiska. Jag skrev för övrigt lite mer om den butiken här.

Laksa är en en nudelsoppa vars ursprung kan spåras till kinesiska invandrare i Indonesien, Malaysia och Singapore. Det är alltså lite kinesisk grund med de mer sydostasiatiska råvarorna. Det finns ett par huvudspår för laksa och den jag har gjort är en currylaksa med kokosmjölkbas. Görs den från grunden så ska man räkna med att det tar runt tre-fem timmar (beroende på om du grillar kycklingen själv eller inte), inte så aktiv och svår matlagning men tiden behövs för att den ska få koka tillräckligt länge. Jag och min fru har som jag skrivit tidigare byggt upp en rätt rejäl chilitålighet så jag valde att göra en chilistark laksa. Gör inte starkare än du klarar av och dra helt enkelt ner på chilin om du tror det här blir för mycket.

Du behöver till fyra stora portioner

Kycklingen

1 hel kyckling
0,5 dl hackad ingefära
0,5 dl japansk soja (jag tycker den är godare än den kinesiska)
1 chili, hackad (jag valde en spansk peppar)
0,5 dl olja
2 msk fisksås

Currypasta

2 rödlökar, grovt hackade
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
4 hela torkade thaichilis, blötlagda i hett vatten i 30 minuter
4 färska chilis, urkärnade och grovt hackade
3 stjälkar citrongräs, fint skivade
1 dl galangal, hackad (galangal är en ingefärasläkting som faktiskt ofta går att hitta i vanliga butiker, kan ersättas med ingefära)
2 msk riven färsk gurkmeja (färsk gurkmeja är supergott och går att hitta på asiatiska butiker för nästan inga pengar alls, kan ersättas med torkad)
1 msk färskpressad limejuice
1 dl kemirinötter (jag ersatte med cashew)
0,5 dl torkade räkor (går också att hitta på asiatiska butiker, kan ersättas med räkpasta)
0,5 dl neutral olja

Laksa

500 g råa kungsräkor
1,5 liter vatten
olja för stekning
currypastan från ovan
en burk kokosmjölk
kycklingkött
asiatiska fiskbullar (kan uteslutas)
färsk koriander
böngroddar
risnudlar

Gör så här

Börja med att grilla kycklingen. Sätt ugnen på 175 °C och blanda ihop marinaden. Häll marinaden över kycklingen och ställ in den hel i ugnen. Ös med jämna mellanrum och grilla den totalt i ungefär en timma. Ta ut och låt svalna i en halvtimma. Plocka sedan bort allt kött och ställ undan det till alldeles innan servering.

P1020144b

Gör sedan currypastan genom att mixa alla ingredienser ordentligt. Ställ undan i rumstemperatur så smakerna får mogna lite.

P1020146b

Skala räkorna och ta tillvara både skalet och köttet. Häll 1 msk neutral olja i en stor värmetålig gryta. Nu ska det göras en lite speciell buljong som jag normalt sett inte skulle göra då den smakar både lite bränt och beskt. Värm skalen i oljan på väldigt hög temperatur och under omrörning. Håll på i ungefär 20 minuter.

P1020148b

Det kommer se lite småbrynt ut och jag skulle inte välja att göra på det här sättet till västerländsk mat men det passar väldigt bra till det här. Häll sedan på 2,5 dl vatten och koka in under omrörning. Låt det nästan koka torrt och häll på ytterligare 2,5 dl och gör likadant. Slå sedan på resten av vattnet (en liter) och låt puttra i en halvtimma utan lock. Det kommer reducera ner till ungefär hälften. Sila av räkorna och ställ undan buljongen.

Hetta upp två matskedar neutral olja i en lämplig gryta eller wok. Lägg i currypastan och stek den under omrörning i ungefär 20 minuter. Den kommer börja dofta otroligt mycket men se till så den inte bränns.

P1020151b

Slå sedan på kokosmjölk och buljongen och låt koka ihop i ungefär en timma. Det här är lite beroende av vad du vill ha för konsistens. Smaka av med salt och/eller fisksås.

Koka upp vatten i en stor kastrull och koka risnudlarna i 30 sekunder. Häll av och lägg upp risnudlar i botten på tallrikar för servering.

P1020154b

Lägg ner kycklingköttet, som du rivit sönder i lagom munsbitar, i laksan och låt koka upp igen. Avsluta med att lägga ner räkorna och ställ av grytan. Det minskar risken att du kokar räkorna för länge. Servera sedan laksan på risnudlarna. Toppa med böngroddar och färsk koriander. Jag glömde groddarna (???).

P1020162b

P1020165b

Det är lite svårt att välja dryck till sån här mat och innan jag fick reda på att jag är glutenintolerant så valde jag helst veteöl. Nu för tiden väljer jag för det mesta gärna ett mineraligt vitt vin, kanske tyskt eller österrikiskt, men igår blev det istället en förhållandevis svag porter. Jag tror inte att de där ordentligt starka porterna funkar så bra (Imperial porter menar jag) men däremot funkar gammal hederlig Carnegie lysande och också den här från Jämtlands bryggeri. Jag tror även en Guinness skulle gå bra. Visst stjäl maten en hel del smak av ölen men det gör inte så mycket, den brödiga smaken från portern tar över och bär maten bra.

P1020170b