P1010365b

Nudelsoppa med lax

Igår ville jag göra någon japansk mat och jag grävde lite på nätet för att hitta recept. Jag fastnade för en nudelsoppa med lax till som jag hittade här. Jag insåg redan från början att jag skulle göra om receptet en del så resultatet blev inte så otroligt likt förlagan.

För att laga maten behövde jag åka och shoppa japanskt. Vi har en väldigt bra asiatisk butik i Uppsala och den drivs av en kinesiska. Jag älskar den butiken för det finns hur mycket saker som helst där och det kryllar i regel också av kineser (gästforskare mest troligt) där inne som köper mat, så jag tvivlar inte på butikens autensitet när det kommer till kinesiska varor. Varje gång jag har varit där så går jag därifrån med ett leende på läpparna för hon som driver affären är raka motsatsen till serviceinriktad. Det är skitsvårt att få någon hjälp om man frågar henne om något så mest blir det att man lite chansartat plockar på sig saker så får det bli vad det blir när man kommer hem.

Igår frågade jag efter en japansk kryddblandning som det står att det ska vara i receptet jag länkade till – ”Japanese seven-spice powder”. Hon svarade mig att den kryddblandningen inte finns och att jag menar den kinesiska ”five-spices”. Jag tog mod till mig och hävdade att jag sett den omnämnas i japanska recept, jag hade också skrivit upp det japanska namnet på en lapp – Shichimi. Hon ser mycket irriterad ut och ger mig sedan en uppenbart kinesisk kryddblandning med 13 olika kryddor i sen kommer en kort föreläsning om att det egentligen inte finns japansk mat. Japanerna har stulit all sin matkultur av kineserna och sedan förstört den totalt. Hon är riktigt irriterad när jag går därifrån. Med mig har jag ett antal produkter som jag inte har en aning om vad det är och ett leende på läpparna. Den är så jävla bra den där affären.

Det visade sig i alla fall att jag troligtvis lyckats köpa rätt skapliga saker. Det enda jag var missnöjd med var de där knepiga flaken av sjögräs. De var inte alls vad jag hade förväntat mig. På det hela taget är sjögräs svårt tycker jag. Jag hade t o m med mig ett namn på en sorts sjögräs (tror jag) till affären. De skulle heta wakame. Troligtvis är det japanska för hon i butiken pekade bara på hyllan med sjögräs så jag fick chansa lite.

Här är ett axplock av vad jag kom hem med

P1010365b

Det där längst upp är sjögräset. Det ser lite ut som lakritsark med socker på men det smakar inte alls som lakritsark med socker på. Tofu visste jag vad det var och där vet man alltid vad man får: I bästa fall något smaklöst som liknar ost litegrann, i värsta fall något som smakar milt av avfall och som liknar ost litegrann. Tofu köpte jag för att det är rätt så snyggt i en nudelsoppa. Den lilla asken med farbrorn på är den kinesisk kryddblandningen, som inte alls är lik den japanska som jag var ute efter. Den japanska verkar fortfarande spännande och den ska jag banne mig hitta nångång om jag så ska behöva internetshoppa, fast den här var god också så jag är ganska nöjd. Den lilla påsen med en fisk på är dashi, och är buljongbasen till miso. Den består vanligtvis av fisk- och kelpbuljong. Jag misstänker att dashi kan smaka på väldigt många sätt men den här var verkligen god och lite speciell. Den hade smaker i sig som jag knappt upplevt förr och det var nog den här produkten som höjde upp maten jag senare skulle laga riktigt ordentligt. Så klart ren röta. Det fanns minst 20 olika dashi och miso i butiken och jag tog bara en påse.

Jag ber om ursäkt för allt pladder, här kommer mitt recept.

Du behöver för två personer (jag gjorde lite mer miso än till två personer)

1 liter vatten
2-3 msk dashi (här antar jag att doseringen beror på sort. Jag provade mig fram för någon dosering fanns inte på påsen)
1 röd chili, finhackad
2 msk ingefära, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk finhackad morot
1 salladslök, strimlad
tofu efter smak, tärnad (jag vet inte om man kan använda orden smak och tofu i samma mening)
2 portioner goda nudlar (jag använde de här nudlarna, och den här gången var de suveräna)
300 g laxfilé av sushikvalitet med skinn.
kryddblandning till fisken
neutral olja att steka fisken i

Gör så här

Koka upp vattnet med dashipulver. Smaka av så att smakintensiteten blir lagom. Lägg sedan i chili, ingefära, vitlök, morot och salladslök. Låt puttra under lock i 30 minuter.

P1010368b

P1010371b

Asiatisk matlagning kräver också så klart en bra japansk kniv. Jag är fullkomligt förälskad i min Moritaka och det är en fröjd att finhacka grönsaker med den.

Koka nudlarna separat till lagom konsistens. Skölj dem sedan i kallt vatten och låt stå och rinna av i ett durkslag.

Skär laxen i lagom portionsbitar och krydda ordentligt på sidan som inte har skinn på sig. Hetta upp en stekpanna jättemycket, tills det osar av den. Häll på en rejäl skvätt olja och lägg ner fiskbitarna med den kryddade sidan nedåt. Nu ska den nästan brännas på den sidan, men bara en kort stund. Laxen ska serveras rå med bara den brända sidan tillagad.

Servering

Servera genom att lägga upp nudlar och strö över lite tofukuber i en djuptallrik. Häll på den kokheta soppan och lägg sedan fisken på det med kryddsidan uppåt. Strimla över lite chili och salladslök.

P1010392b

Det här var jättekul mat, nyttig och med annorlunda smaker. Nudlarna kom helt till sin rätt och jag fullkomligt älskar rå lax. Testa vet jag. Jag kan inte garantera att det kommer smaka gott för er, ni kanske köper fel dashi.