P1010373b

Inlagd jalapeno

Jag har förstått att många är intresserade av att lägga in jalapeno så här kommer en post om det. De där inlagda man köper på affären tycker jag faktiskt är riktigt bra men att göra egna blir bättre. Jag har bloggat om det här tidigare men då kallade jag det för picklad chili och den gången hade jag också blandat en massa olika chilifrukter (varav en var rätt så stark så det blev lite rysk roulette varje gång jag använde den burken).

Det bästa sättet att göra det på tycker jag är att göra lagom mycket för hållbarheten är inte oändlig. Det tar fem minuter i aktivt arbete att dra ihop det så det skadar inte att göra det flera gånger.

Jag köper min jalapeno på City Gross för de har den på lösvikt. Hittar man inte lösvikt så blir det för dyrt helt enkelt. Den enda andra butiken jag har sett jalapeno i lösvikt på är Nelins, där är det dessutom billigare än på City Gross, men jag har sällan ärenden där ute.

Den här gången har jag använt exakt samma recept som tidigare men jag har bytt ut spiskumminpulver mot hel spiskummin och jag har dragit ner på alla mängder rejält för att anpassa till en mindre mängd jalapeno. Följande recept är en bra sats som räcker lagom länge.

Du behöver

8 stora jalapenos
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättika (12%)
0,5 tsk hel spiskummin
0,5 msk hela korianderfrön
0,5 msk hela svartpepparkorn
1 lagerblad
3 hela skalade vitlöksklyftor

Gör så här

Gör rent en burk ordentligt. Diskmaskinen brukar räcka och har man inte sån ska man nog koka burken. Tvätta jalapenon ordentligt, jag använder t o m lite diskmedel eftersom ytan är lätt vaxig.

P1010373b

Skär ett snitt längs alla frukterna – det här är viktigt så skippa inte det. Det handlar om att få in lagen i chilin och de blir ätfärdiga bra mycket fortare om man gör så. Picka hål i frukterna funkar också, men då tar det längre tid att få dem klara. Lägg dem sedan i burken.

P1010376b

Koka upp lagen med alla ingredienser utom jalapenos. Låt lagen svalna och häll den sedan över frukterna i burken. Ställ i kylen. Efter ett par veckor bör de vara klara att äta. Jag gillar att skiva upp dem och ha dem på burgare, korv, mackor, texmex och typ allt utom chokladpudding.