picklad chili

Picklad chili

I februari planterade jag några chilifrön som jag fått av en bekant. Det var fem sorters chili – Fresno, NuMex Big Jim, Hungarian Hot Wax, Bishops Wax och Jalapeno. Alla började gro utom Bishops Wax. De stod i ett fönster och jag vårdade dem ömt enligt konstens alla regler.

När sommaren började komma fick plantorna flytta ut i blomlådor på balkongen och de växte verkligen som sjutton. De fick t o m åka på pensionat när vi var bortresta så ingen jävel ska säga att jag inte skötte mina chiliplantor. Problemet var sommaren, den har varit lite för kall och för solfattig. Mängden blommor var det inget fel på och efter ett tag började små knoppar utvecklas till frukter. Allt såg helt strålande ut. Tyvärr så räckte inte sommaren riktigt till. Skörden har blivit mycket mindre än vad jag hade hoppats då de flesta av frukterna inte blev så stora. Många hann inte heller bli röda, vilket inte gör lika mycket, jag föredrar t ex min jalapeno grön snarare än röd.

Igår plockade vi ner alla frukter. Det blev totalt två liter chili. Först hade jag planer på att göra chipotle av fresnon och göra olika saker med alla sorter men de blev lite för små för det syftet. Jag beslutade mig helt sonika för att lägga in alla tillsammans. Det är inte riktigt rätt men det blir en väldigt fin burk.

Det här behöver man

2 liter blandad chili
7,5 dl vatten
5 dl socker
2,5 dl ättika (12%)
1 msk spiskummin
2 msk hela korianderfrön
2 msk hela svartpepparkorn
2 lagerblad
5 hela skalade vitlöksklyftor

Gör så här

Skölj alla chilifrukter och skär minst ett litet snitt i dem för att lagen ska kunna komma åt även deras indöme.
Lägg dem i en stor burk.

picklad chili

Blanda resten av alla ingredienser och koka upp. Låt småkoka i ungefär 10 minuter och sedan svalna.

Häll lagen på frukten i burken och stäng locket. Jag skulle tro att de är klara att äta efter ett par veckor.

Uppdaterat: Jag har skrivit en ny post på väldigt besläktat här.