”Hotter than hell”-dipp

Ja alltså det är inte min idé på namn det här. Det är så den heter i min eminenta Texmex-kokbok (Texmex, Gradvall och Forslin, ICA Bokförlag) eller egentligen är det här ju inte alls det receptet för jag har använt mig av min chili sedan i torsdags. Det här åt vi för övrigt i fredags men Telia har beslutat att trakten kring Överum i norra delen av Västervik är synnerligen lågprioriterat, så man kan glömma att blogga därifrån.

Det handlar om en dipp/gratäng/chili för nachos som funkar fenomenalt som middag en fredag. Snälla, testa att göra lite bättre texmex nångång och inse hur jävla bra det är. Tacokryddmixen ni köper på tacohyllan består av spiskummin, korianderpulver, lökpulver, chilipulver, salt och majsmjöl (majsmjöl minst 50%), sen lite annat i så små mängder så det saknar betydelse. Börja där och gör i alla fall kryddblandningen själv. Skippa också majsmjölet för det behövs inte. Jag har som sagt inspirerats av ett Texmexrecept men jag har gjort en helt annan chiligryta. Chiligrytan i det här receptet går att variera hur man vill. Jag tänker inte säga att ni kan köra er vanliga jävla helvetestacofärs, men ni kanske kan lura ut det själva.

Du behöver

Två askar Philadelphiaost (inte light)
500 g god chilisås på malen kött, hela köttbitar eller bråkat, det spelar ingen roll. Kör er bästa
1 dl inlagd skivad chili av något slag. Santa Marias jalapeno funkar utmärkt, jag kör min egen (som var otroligt god).
1 dl skivade svarta oliver
4 dl riven lagrad ost
Ett par stora påsar nachos

Gör så här

Bred ut osten på botten av en ugnsfast form. Lägg sedan chilin på det och toppa med skivad inlagd chilifrukt, oliver och massor av ost.

Gratinera i ugnen på 200 °C i en halvtimma. Servera het med en skål nachos och eventuellt en sallad. Guacamole funkar bra. Finns länk till bra recept här. Sättet som philadelphiaosten mildrar stinget i resten av maten. För övrigt så är det så klart två faktorer som påverkar styrkan i den här rätten, chiligrytans styrka och styrkan hos den inlagda chilin. Hemligheten med en balanserad chilirätt är att balansera styrkan och därför är det vettigt att blanda olika sorters chili och tillaga chilin olika i samma rätt. Jag tror jag ska komma tillbaks till det någon gång för det är intressant.