Refried beans

Refried beans är en klassiker i de amerikanska sydstaterna. Där köper man ofta röran färdig på burk men alla vittnar om hur mycket godare det är med egengjord. Det handlar om att göra en dippsås genom att steka upp svarta bönor tillsammans med lite andra tillbehör. Tillbehören kan variera något enormt och jag tror inte man kan prata om något rätt och fel.

Det här i alla fall en god variant som jag brukar göra. Den är inte alls jobbig på något sätt.

Ingredienser

0,5 paket bacon, skuret i typ tärningar (kan uteslutas, men är väldigt gott)
1 tsk smör
1 liten finhackad lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 skivad färsk jalapeno
1 msk olivolja
1 burk avrunna svarta bönor
2 dl lageröl
1 msk limesaft
salt och peppar

Gör så här

Smält smöret i en kastrull på väldigt låg värme. Jag kör på ettan. Lägg i baconet och rör om. Lägg på ett lock och gå dit och rör lite var femte minut. Syftet med detta är att extrahera ut baconfett. Det kan ta uppåt en halvtimma. När krispiga baconbitar ligger och simmar i fett så separera ut fettet med t ex en sil. Spara baconkrispet.

Häll baconfettet i en kastrull och tillsätt olivoljan. Lägg nu ner jalapeno, vitlök och lök och låt steka på medelhög värme tills löken är mjuk. Tillsätt då resten av ingredienserna och mosa bönorna med en sked. Det är egentligen det enda jobbiga med det här receptet. Koka sedan försiktigt utan lock och var noga med att röra emellanåt så inget bränner fast i botten. Jag vill ha en konsistens som ligger lite åt guacamolehållet så man måste koka bort en hel del vätska. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att lägga upp i skål, servera ljummet med baconkrispet strött ovanpå. Kanske inte världens smakligaste utseende men tillsammans med andra grejer ser det finfint ut.

Bönorna ska jag ha till lite andra smågrejer ikväll. Jag återkommer med fler poster.