Asiatiska rispapperknyten, jordnötsås och teriyakibiff

Det här är egentligen en oenhetlig blandning men jag tycker ändå att det är gott. Den här typen av knyten eller rullar där man rullar in diverse i rispapper och äter utan tillagning är typisk vietnamesisk som jag förstår det medan teriyaki är typiskt japanskt.

Skitsamma, jag tycker det passar bra ihop. Jag tänker inte vara så noggrann med att beskriva mängdförhållanden hos knytena i den här posten, just för att det inte är så viktigt. Här går det ju att variera precis hur man vill

För maten behöver man

Teriyakibiff
200 g Utskuren biff av god kvalitet
0,5 dl soja
2 msk sake (kan ersättas med 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk vatten och 1 tsk socker)
2 msk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta

Jordnötssås
1 dl jordnötssmör
1 dl vatten + ev lite mer
2 msk hoisinsås
1 msk pressad limesaft
1 hackad grön chili
2 msk soja
1 tsk socker
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk sesamolja

Räkknyte
6 ark rispapper
skalade räkor
lättkokta risnudlar
schalottenlök strimlad på längden
hackad färsk chili
fin sallat i strimlor
färsk koriander
böngroddar
små gurkstavar

Laxknyte
Lax duglig till sushi
Avokadoklyftor
sesamfrön
fin sallat i strimlor
Rättika i tunna stavar

Så här gör man

Börja med biffen. Blanda allt till marinaden i en skål. Strimla köttet och lägg i marinaden och låt stå så i kylen i tre timmar. Inför stekningen så låt köttet rinna av ordentligt i en sil eller ett durkslag. Hetta upp en torr gjutjärnspanna tills det pyr om den. Häll i lite neutral olja och lägg i köttet. Det ska fräsa rejält och man ska röra om hela tiden. Det här är en klassisk mitt man gör hos oss, att steka strimlat kött på för låg värme. Man ska ta lite i taget och temperaturen ska vara svinhög. Det man eftersträvar är fin yta men bibehållen saftighet. Sopar man i en massa kött och har mesig temperatur så kokar man istället köttet i sina egna safter.

Blanda allt till jordnötsåsen och korrigera sedan konsistensen med ytterligare vatten. Jag vill eftersträva en konsistens som liknar majonäs.

När man gör knytena så blöter man försiktigt rispapperet i ljummet vatten och lägger på en fuktad handduk. Lägg i fyllningen och vik ihop försiktigt. Förvara i en form under plastfolie. Var försiktig så inte plastfolien ligger mot rispappret, händer det så är risken stor att det klibbar fast. Jag sprayade på lite vatten också på dem innan jag lade dem under folien. Så kan de ligga till servering.

Väldigt enkel rätt att laga och fyllningen kan man välja efter egen smak. Passar utmärkt med en lageröl till, eller helst en veteöl (men såna kan inte jag dricka).