P1010244b

Glutenfria pastasubstitut Del 1 – King Soba Organic rice & wakame noodles

Det här är ett ämne som jag har glömt att dokumentera. Jag vet inte om det är av vikt för någon annan, men för mig själv kan det nog vara bra med lite minnesanteckningar. För runt 1,5 år sedan kom jag på att jag är glutenintolerant. På det hela taget är det så klart värdelöst då det enda man gör är stryker saker från ät-listan.

Det jag saknade mest initiellt var riktigt goda hembakta bröd – jag hade bakat med surdeg rätt så länge och började bli ganska vass på det. Jag saknar såklart det fortfarande, men det jag saknar ännu mer är pastan. Jag har aldrig sett mig som en pastamänniska utan alltid föredragit potatis som bulkföda, men sedan vi för tre-fyra år sedan kom på att man kunde köpa mycket bättre torrpasta på italienska delibutiker kom pastan i en annan dager. Nu saknar jag pastan enormt mycket. Hittills har jag inte hittat någon glutenfri pasta som är bättre än den sämsta pastan med gluten. Även ICA Basics dödspasta skulle idag vara ett lyft.

Jag har alltså givit mig på att leta substitut och det kan ju bli en liten enkel serie i bloggen. Det kommer inte komma så många poster i den för jag blir alltid besviken. Det bästa hittills är enkla risnudlar, även våra stora märken funkar. Det substitutet duger dock inte för italienska rätter så jag provar mig vidare. Sempers låtsaspasta är den bästa till klassiska pastarätter än så länge. Jag ska också med emfas säga att jag inte är ett dugg intresserad av LCHF-pasta som känns och smakar som bränd och strimlad omelett.

Dagens pastasubstitut är nudlar igen. Risnudlar gjorda på fullkornsris med en gnutta alger i. Jag kunde ha lurat ut med arslet att det inte skulle passa till köttfärssås men jag körde på det ändå.

Min dom

Otroligt dyra nudlar som är fint förpackade. Portioner är omlindade med ett pappersband så första intrycket är trevligt. Lite grågrön färg, antagligen mest från algerna, som ändå funkar på den torra produkten rent estetiskt. Men det har ju så klart mindre betydelse.

P1010244b

P1010247b

När man kokar dem så tar den grå färgen över. I den här bilden ska färgen jämföras med den vita tallriken. Jag har försökt att fixa färgen så tydlig som möjligt i Lightroom och pastan ser fortfarande felfotograferad ut. Det är så den ser ut helt enkelt. Grå.

Köttfärssåsen var så klart inget genidrag, till det förväntar jag mig smörig och lite äggig smak på pastan men fick det inte alls. Smaken på nudlarna är dock inte dum och till en bra nudelsoppa är den nog riktigt bra. Där är dock ”vanliga” risnudlar redan helt okej. Det här kan nog bli ännu bättre till asiatisk mat så det ska bli spännande att testa snart.

Slutsats

Som pastasubstitut är produkten i det närmaste värdelös, jag lurades lite av att den ligger i något som för mig liknar en spagettiförpackning. Jag återkommer med intryck där jag använt samma nudlar i en asiatisk rätt, kanske en malaysisk laksa med räkor.