P1010175b

Matinspiration

Vi har köpstopp på mat hemma hos oss. Helgen ägnades åt vinterstängning av sommarstället och då kom det med en massa matvaror hem till redan överfyllda skåp. Nu ska det lagas mat på det som finns ett tag, vilket så klart är skittråkigt.

Det är dock inte köpstopp på annat roligt till köket så det kommer jag återkomma till. Jag har handlat på mig en del riktigt bra grejer som måste skrivas om.

Idag tänkte jag tipsa om två förhållandevis aktuella matgrejer som är otroligt inspirerande.

Det första är Niklas mat. Jag har faktiskt alltid gillat Niklas Ekstedt och sedan han tog över stafettpinnen efter Mat-Tina så blev det så otroligt mycket bättre på SVT-mat. Jag är absolut ingen Tina-person. På det hela taget tycker jag det är dötrist att både läsa om och se matprogram om lättlagad mat för stressade vardagar där det tas genväg på genväg. Det räcker nästan med att maträtterna innehåller kycklingbröst eller fläskfilé för att jag ska somna. Tina stod för den maten och Niklas för förändringen och steget bortifrån genvägarna. Man gillar olika och jag förstår att de allra flesta matlagare där ute vill få tips om enkla vardagsrätter och snabblagad festmat.

I den nya säsongen av Niklas mat så besöker Niklas i varje avsnitt en känd restaurang någonstans i världen. Där umgås han med kökschefen och lär sig en massa saker. Varje avsnitt avslutas med att han försöker skapa en rätt som skulle kunna få plats på menyn. I första avsnittet åkte han till restaurangen Husk i Charleston, USA, och träffade Sean Brock, en person som jag läst en massa spännande om innan då jag är så intresserad av amerikansk mat. Han var lika spännande att se på tv som han är att läsa om, ett sant matlagningsgeni. Ett riktigt bra avsnitt så passa på att se det innan det plockas bort från SVT Play.

Det andra jag vill tipsa om är en av de absolut största matinspiratörerna i Sverige, Jonas Cramby. Jag har tjatat så mycket om honom så det nästan kan räcka nu, men då kommer han ut med något nytt och det bara måste påtalas. Han har startat en Youtubekanal där han ska visa roliga grejer. Man kan ju misstänka att det mest kommer handla om BBQ, men jag tror att han har något asiatiskt på gång också. Än så länge ligger bara ett avsnitt ute, men vilket avsnitt sen – Cramby grillar lammstek i eldgrop.

{youtube}_5mRq5riFIc{/youtube}

Jag blir så sjukt provocerad av att han väljer att skicka ut det här NU, när vi precis har vinterstängt sommarstugan! Jag kommer få vänta till i vår med att apa efter Cramby och det är oerhört frustrerande. Det här är doc något som måste testas. Jag tycker inte det verkar överdrivet jobbigt heller och funderar på att göra en fast installation av en eldgrop på någon avskiljd plats i trädgården. Jag var tvungen att såga upp lite äppelgrenar i helgen som älgarna hade slitit från vårt äppelträd och de kan bli perfekta att grilla med nästa sommar.

Då jag inte kommer med något nytt i matväg så vill jag tipsa om en grej jag lagade i våras – Crispy dogs. Det måste vara det perfekta botemedlet mot höstdepression, fullt av kalorier och kärlek. Är man lagd åt det fåfänga hållet så kan man komma ihåg att det är långt till badsäsongen. Det är fan lugnt att mumsa Crispy dogs i oktober.

P1010175b