P1020174b

Quesadillas med älg-, fläsk och spenatchili

Min plan var att sluta tjata om texmex i bloggen för ibland känns det som att jag inte skriver om annat. Det blir dock lätt att det blir sån mat hemma hos oss och då är det oundvikligt att jag skriver om det. Jag ska försöka skärpa mig.

Anledningen till att jag skriver om den här rätten är mest att den lilla chilin jag gjorde på malet kött blev fantastiskt god. Den var helt improviserad men det betyder så klart inte att jag är först i världen med den. Vad jag vet har jag inte sett den förr i alla fall. Älg kan helt klart bytas ut mot nöt och enda anledningen till att jag använde älg var att det låg en liten påse med hemmamald älgfärs i frysen; den måste ju gå åt. Bladspenat är inte alls dumt i texmex och det kan nästan kännas lite mozzarelligt (helt nytt adjektiv?) tycker jag med sin trådighet som på något vis inte blir alltför trådig. Jag hade också tomatillosalsa i frysen från senast jag lagade det så rätten blev inte så jobbig att kasta ihop.

Egentligen hade jag tänkt göra en post om en massa inköp jag gjort den senaste tiden. Jag har skaffat en sån massa bra köksgrejer, mat och utrustning, den senaste tiden men den bloggposten får komma i veckan.

 

För maten behöver du

200 g älgfärs
200 g varmrökt kvalitetssidfläsk (i bit)
1 lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
2 jalapenos, skivade
1 chipotle, blötlagd i hett vatten minst 15 minnuter
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 msk paprikapulver
1 dl öl
rejält med färsk spenat (går nog rätt bra att ersätta med fryst bladspenat som tinas och kramas ur)

riven god ost
tortillas (jag kör på hemgjorda majstortillas)
tomatillosalsa

 

Gör så här

Torrosta spiskummin, koriander och fänkålsfrön i en stekpanna. Fänkålsfrön är helt fantastiskt att rosta och de här tre kryddorna glider ihop perfekt smakmässigt. Mortla sedan fröna tillsammans med oregano och timjan. Blanda också ner paprikapulver i kryddblandningen.

Hetta upp smör i en tjockbottnad gryta. Stek älgfärsen varmt och hastigt och lägg undan i en skål. Kom ihåg att även färs ska ha stekyta, därför är det viktigt att man inte tar så mycket åt gången närman steker. Skär fläsket i stavar som på bilden och stek direkt efter färsen i grytan. Även fläskstavarna ska ha stekyta.

P1020174b

Hetta upp mer smör i grytan och lägg ner lök, vitlök, jalapeno och chipotle. Låt steka i ungefär 20 minuter på svag värme och tills att löken är riktigt mjuk. Blanda ner färs, fläsk och öl och ställ att koka under lock i ungefär en timma. Ta sedan av locket och reducera ihop till inte alls så blöt konsistens. Den ska ju hålla sig kvar i bröden. Det sista du gör är att blanda ner spenaten och rör om ordentligt. Nu ska den helst inte koka något mer för då pajar färgen på spenaten. Smaka av med salt.

P1020177b

Lägg en liten klick på ett tortillabröd, toppa med riven ost och lägg ytterligare ett tortillabröd ovanpå. Mina hemgjorda tortillas är rätt så små så det blir inte mycket fyllning i varje. Stek sedan i smör tills de har fin yta.

P1020181b

Servera med tomatillosalsa. Kan också vara gott med en klick creme fraiche till det här. Det som gör den här rätten så himla god och lite ovan för mina smaklökar är tre saker: De rostade fänkålsfröna, spenaten och den rika mängden rökt sidfläsk.