P1020313

Hummermackor med pommes frites

Hummer är en alldeles för dyr matvara, det är jag den förste att skriva under på. Trots detta så köper jag hummer ibland eftersom det är så väldigt gott och jag gillar hela konceptet med det där stora skaldjuret. Sen ska det sägas att jag också alltid gör en hummerbuljong på skalet, det gör att det känns lite mer prisvärt.

I Sverige går vi ofta i fällan att servera lyxig mat väldigt avskalat. Köper man en dyr hummer så ska den avnjutas utan en massa andra råvaror och smaker som stör. Varför då? Jag vet ju hur hummer smakar ensamt och då vore det väl bättre att basera en hel rätt på hummer istället för att bara ha en halv hummer som en liten förrätt. I USA har ”Lobster rolls” varit väldigt stort ett tag i deras food trucks. En Lobster roll är hummer i ett lite lyxigare korvbröd, av en typ som inte vi har i Sverige. Hur hummern serveras i brödet varierar stort, vissa food trucks gör en skagenröraliknande grej medan andra håller sig till mer asiatiska smaker. Ofta går det att få pommes frites också till sin lobster roll. Gårdagens mat var en variant på lobster roll och korvbrödet är utbytt mot ett fint lavainbröd (som min fru fick, jag min arme glutenallergiker fick hålla till godo med halvsnuskigt glutenfritt bröd).

Det går så klart att ersätta hummern med färska räkor, men hummern höjer verkligen rätten och varför ska man inte få lyxa till det ibland? Det här är alldeles utmärkt fredagsmat som inte tar speciellt lång tid att laga.

Du behöver för två personer

Hummerröran

köttet från två normalstora färska humrar á 4-500 g (jag hade bara en men den låg på 850 g)
1 salladslök, fint strimlad
0,5 litet svenskt äpple, skalat och skuret i små tärningar
0,5 selleristjälk, skuren i små tärningar
1,5 dl majonäs
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk Pernod
en nypa cayennepeppar
salt och svartpeppar

Serveras med

gott bröd
finstrimlad spetskål
finstrimlad gurka
friterade pommes frites

Gör så här

Rensa hummern och ta tillvara skalen. Försök motstå frestelsen att smaka lite på hummerköttet, du har ju så in i helvete lite så allt behövs. Sist i den här posten kommer ett recept på hummerbuljong. Blanda hummerköttet med resten av ingredienserna till röran. Se till att blanda äppelbitarna med citronsaften direkt efter att de skurits upp, annars missfärgas de. Ställ in röran i kylen.

P1020313

P1020316

P1020323

P1020329

Fritera pommes och smörstek brödet. Lägg kål och gurka på ett bröd, lägg över ett rejält lass röra och lägg på ett till bröd. Lassa på med pommes och servera.

Hummerbuljong

Knacka sönder skalen från hummern och rosta i ugnen på 250 °C tills de börjar få lite färg.

 

Stek en schalottenlök och en tärnad morot i lite olivolja tills löken är mjuk. Tillsätt 1 msk tomatpuré, en stjärnanis och 1 msk dillfrön och stek vidare i fem minuter. Det här stekningen gör att tomatpurén mister sin bitterhet. Lägg ner hummerskal och slå på 1 dl vitt vin, 1 msk pernod och reducera ner tills ungefär hälften av vätskan återstår. Slå då på en liter vatten, lägg på ett lock och låt puttra i 30 minuter. När man gör skaldjursbuljonger ska man inte koka skalen längre än 30 minuter, då blir det äckligt. Sila av buljongen och reducera ner till lagom mängd. Skumma av fettet från ytan. Jag isfiltrerar buljongen dagen efter för att göra en fin concommé, men det är inte nödvändigt.