P1010310b

Nachos med kryddig torskrygg

Okej det är väl inte det listigaste att kasta ur sig tre bloggposter på en dag. Vad jag vet så heter jag inte Alex Schulman och jag har ingen riktig anledning att blogga så mycket som jag gör. Det är bara det att jag har så himla många grejer lagade nu och liksom i pipelinen så jag måste bränna av några.

Det blir säkert stiltje om några veckor, och då hade det kanske varit smart att ha några inlägg kvar i bakfickan, men så fungerar icke den här mannen.

Jag hade ju köpt en förbannad massa kryddor och många av dem har jag ingen aning om varför jag köpte. En av dem, Annattofrön (klädsamt särskrivet på kryddpåsen), köpte jag på ren vinst eller förlust. När jag fick hem lådan så började jag googla på vad det kunde tänkas vara för skoj. Det verkar vara en sydamerikansk färgkrydda, alltså en krydda som främst används för sin färg, lite som gurkmeja i det indiska köket. Nu tror inte jag riktigt på sån användning och jag tycker verkligen att gurkmeja är jättegod. Annatto smakar faktiskt lite gurkmeja, tro det eller ej.

P1010310b

Jag letade efter något trevligt recept i alla fall och snubblade över lite texmex-aktiga saker som verkade trevliga. Det jag fastnade för främst var det här receptet, där man har gjort en rub med diverse kryddor, bl a annatto, och använt den till scampi. Scampi är ju jättegott men det är ytterst tveksamt att köpa, så det struntade jag i. Jag ersatte scampin med ekologisk torskrygg (sån där som finns på Coop, en av de enda frysta fiskvarorna som går att äta). Sen hade jag lite gamla hemgjorda majstortillas i frysen som jag lika gärna kunde fritera till nachos och då blev det ju en rätt så hygglig förrätt.

Du behöver för två förrätter

150 g torskrygg, skuren i stora tärningar
1 tsk annattofrön
1 tsk hel spiskummin (jajamensan, nu har jag det)
1 tsk hel svartpeppar
1 msk finhachad ingefära
0,5 tsk salt
saft från en halv lime
1 msk olivolja
smör till stekning
nachos, jag gjorde egna genom att fritera egengjorda majstortillas som jag skurit i strimlor lite fetaost (eller salladsost) att garnera med

Gör så här

Mortla annattofrön, spikummin och svartpeppar ordentligt. Tillsätt ingefäran och mortla lite mer. Blanda limejuice och olja i en liten skål och lägg ner torsktärningarna. Blanda ordentligt. Doppa torsktärningarna i i lime- och oljeblandingen och pudra sedan med rubben. Stek runtom i smör på rätt låg temperatur. Stek inte för länge, ty då blir fisken kass.

P1010307b

P1010309b

P1010314b

Lägg upp nachos på en tallrik och toppa med fisk och feta. Förhållandevis billig mat det här och jag hade nog vunnit på att brassa på lite färsk jalapeno. Nu åt vi annat också och den maten var avsevärt mycket starkare så det var lagom med lite chilifri texmex.