P1010291b

Ryggbiff med tomatsås

Vällagad tomatsås passar otroligt bra till biff och det är kanske t o m det bästa som finns till kött. Det här käkade vi i lördags. Köttet är från US Beef (ja jag vet att det är dumt att köpa kött från USA men det är den enda som är riktigt jämn i kvaliteten av de jag kan få tag på) och till det serverades trippellagade pommes frites och en rejäl tomatsås.

Jag har redan bloggat om hur jag steker kött på enkelt sätt, med lyckat resultat varje gång så här skriver jag bara ner hur jag gör tomatsåsen.

Tanken var att jag skulle börja laga tomatsåsen i min emaljerade Le Creuset-gryta och sedan dela upp satsen i två, där den ena får koka till sig i en gjutjärnsgryta och den andra får fortsätta puttra i den emaljerade grytan. Sen skulle vi blindtesta såserna och se om vi kunde identifiera järnsmaken. Det är kopplat till det här inlägget men tyvärr blev det så mycket att göra så vi hann inte med det. Det kommer en annan gång, jag lovar.

Du behöver för mycket sås (det kommer bli över men det är bara bra)

3 msk olivolja
6 sardellfiléer
3 vitlöksklyftor, fint skurna
1 gul lök
2 dl bra rött vin
2 burkar plommontomater
1 chili, t ex spansk peppar
2 msk hackad basilika
1 tsk socker
salt och svartpeppar

Gör så här

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Lägg först i sardeller innan oljan har blivit riktigt varm. De kommer att lösas upp i oljan och då tillsätter du vitlök och lök. Rör om ordentligt hela tiden för vi vill inte ha någon stekyta på det som steks. Löken ska bli mjuk. Sedan tillsätts vinet och får reducera in i lökblandningen. Lägg också i den hela chilin som du först har pickat lite hål i runtom. När vinet nästan har reducerat ner fullständigt så slår du i tomaterna och har sönder dem lite med en sked. Lägg på locket och låt småputtra i minst en timma. Rör om lite då och då. Smaka av så det inte blir för starkt och när du tycker att chilistyrkan är nog så tar du ur chilin. Innan servering så smakar du av med socker, salt och svartpeppar och tillsätter också basilikan.

P1010291b

Hoppa för guds skull inte över sardellerna, de är nyckeln till att höja upp tomatsåsen både ett ochtvå pinnhål. Sardeller är en riktig universalkrydda och fin källa till både salt och umami.

P1010294b

Servera tomatsåsen med dina pommes och köttet. Jag stekte lite lök och tomat till maten också. Självfallet ska man ha parmesan till det här också och det hade vi, men jag kom på det först efter att jag tagit bilderna.

Tomatsåsen som blev över har jag sparat och den kommer använas till minst två rätter till.