P1010302b

Julsnaps

När våren äntligen är här så börjar den här idioten tänka på julsnaps. Ja så är det. Ska den vara riktigt god i jul så måste den göras innan midsommar, men jag kan lika gärna göra den nu.

Jag handlade ju pors i min urflippade kryddshopping och nu är det äntligen dags att göra snaps på pors. Äntligen säger jag eftersom jag har velat göra det i ett par år. Tanken var att jag skulle hitta mig en pors ute i naturen och riva ner fullständigt. Det gjorde jag inte. Jag hittade en påse skvattram en gång och knallade hem glad i hågen varpå min fru dumförklarade mig.

Den här gången tänkte jag göra snapsessens istället för att krydda upp en hel liter som jag brukar göra med malörten. Vi får se hur det blir. Jag återkommer i höst någongång med utvärdering.

Så här gör jag

Blanda ihop följande i en lämplig burk:

1 påse torkad pors (ja, det står bara ”en dos” på påsen. Jag vägde och kom fram till att det är ungefär 3-5 g)
2 dl sprit (40%)
0,25 tsk fänkålsfrån
0,25 tsk kumminfrön

P1010302b

Låt stå i en vecka. Filtrera sedan genom en tät duk och häll upp på flaska. Låt stå mörkt i minst sex månader. Blanda sedan ut med någon sprit till lagom smak. Jag har ingen aning om hur mycket som behövs men jag föreställer mig att jag behöver hela essensflaskan till 70 cl brännvin.

För övrigt så har jag i det närmaste oändliga mängder snaps i ett skåp. Jag tycker det är mycket roligare att göra snaps än att dricka det så jag måste börja göra mindre mängder istället (eller dricka mer). Därav det här med essensen. Jag tycker alltså om snaps till de maträtter som kräver det, t ex sill och kräftor (fråga Albert Engström), men det konsumeras inga större mängder av nubben.