P1030245

Jalapenosnacks

Jag lovade ett recept på snacks också till Super Bowl och här kommer det. Det här kan mycket väl vara det godaste man kan äta i snacksväg.

Jalapeno, getost, jordnötter och bacon. Är inte det allt man behöver? Det fina med jalapenon är att förutom att den har en fantastiskt fin smak så är den förhållandevis mild så alla kan äta den. Det låter som väldigt mycket chili det här och folk kanske kan bli lite oroliga att det ska bli starkt. Tar man bara ut hinnorna och kärnorna så blir jalapenon en väldigt mild chili och visst hettar den lite, men inte mycket mer. Det finns en allmän missuppfattning att kärnorna är starka men det är vekrligen inte sant. De kan vara lite starka på ytan och torkar man chili försvinner även den styrkan. Däremot är inte kärnorna så goda så man kan gott peta bort dem om man orkar. 

Det enda hindret för den här lilla godbiten är att det kan bli förbannat dyrt om man inte känner till någon affär med jalapeno på lösvikt. De färdigpackade (som ofta ligger två och två) kostar 400-500 kr/kg och då blir det verkligen dyrt. Jag vet två affärer i Uppsala som har jalapeno på lösvikt, City Gross och Nelins. Det är ett mysterium att inte fler har det och jag rekommenderar alla att börja tjata på sina handlare om det. På City Gross kostade jalapenon länge runt 150 spänn kilot men den har nu höjts till 250. Det gör det faktiskt lite dyrt så därför åker jag idag till Nelins och shoppar, där kostar det fortfarande 150. Jag ska nämligen göra de här i kväll igen att bjuda lillebror med familj på.

Det känns inte så relevant att lista mängder i receptet då jalapenos kan vara så olika stora och vem som helst fattar att en jalapeno ger två snacks, till varje snack går det åt en skiva bacon. 

Du behöver

jalapenos
getfärskost (chevre är väl det typiska men det bästa vore om man kom över svensk getfärskost från någon trevlig gårdsbutik. Det går att få tag på i många delar av landet)
torrostade jordnötter
bacon, två skivor per jalapeno.

Gör så här

Dela jalapenosarna (jag vet inte vad de heter i bestämd form plural egentligen, men jag gissar på det här) men behåll stjälken. Skär försiktigt ur hinnorna och skrapa ut kärnorna.

P1030245

Fyll med getfärskost. Det är nästan enklast att göra med fingrarna. Peta sedan ner tre-fyra jordnötter och linda så hårt du kan med en baconskiva. Bacon är så lämpligt för det drar ihop sig när det steks vilket gör att snacksen kommer dra åt sig ännu mer. 

P1030247

P1030249

Sätt ugnen på 200 °C och lägg in dina jalapenobåtar. Låt dem ligga i ugnen tills baconen torkar ut lite på ytan och blir knaprig. Det kan ta runt 30-40 minuter. Jag skyndade på det lite genom att dra på grillen i ugnen, men då måste man fanimej vara alert så det inte bränns. 

Plocka ut och lägg på ett fat. Äts till öl, stora mängder öl. Jag misstänker att några skulle kunna tänka sig Corona till det här men jag är inte alls förtjust i den ölen. Jag vill ha en kraftigare amerikansk IPA (kallas väl kanske APA då, jag har aldrig lärt mig det där), gärna från Kalifornien.

P1030258

Kan ni tänka er något bättre att mumsa på till matchen på söndagnatt? Jag har ett par ytterligare snacksförslag till Super Bowl här nedan.

Här har vi återigen baconlindat, men det är pommes som lindats tillsammans med lite jalapeno. De kanske är lite för lika dagens recept men jag kan tänka mig att båda sorterna tillsammans kan vara trevligt.

Den här kronärtskocksdippen till lite tortillachips kanske kan vara något?

Små skålar med Chili Cheese Fries kanske inte vore så dumt att sitta och knapra på heller. Det mesta går att förbereda innan.

Ha en bra helg.