Hemgjorda tortillachips med kronärtskocksdipp

Det här är det ultimata fredagssnackset när ungarna gått och lagt sig och man äntligen kan se På Spåret (alltid lite i efterhand, tack SVT Play för att det går).

Jag blev tillfrågad av en gammal klanspelspolare (klanspel som i att spela tv-spel lite mer tävlingsmässigt – japp, jag har bara nördiga jävla intressen) om jag inte kunde laga chips och dipp någongång. Jag vet att han syftade på potatischips och det kommer också någon dag. Jag har några rätt roliga idéer på det med temat Bloody Mary, men som sagt, det får bli en annan gång.

Innan bloggen flyttade så fanns det en post på kronärtskocksdipp här, men den posten försvann i flytten. Dippen är en amerikansk klassiker och det finns tusentals sätt att göra den på, därför är det också vettigt att prova ut sitt eget favoritrecept. Det här receptet är alltså mitt men inspiration kommer från massor av recept på nätet, det är inte heller omöjligt att något som är väldigt väldigt likt mitt recept finns publicerat. Den här är dessutom lite bättre än den jag skrev om för nästan ett och ett halft år sedan.

Det viktiga när dippen görs är att man också serverar någon typ av fräschare salsa bredvid då kronärtskocksdippen lätt blir väldigt tung om den äts för sig själv. Jag gjorde en ”pico de gallo”-salsa i fredags och kombinationen med hemgjorda tortillachips och kronärtskocksdippen är himmelsk. Mangosalsa eller majssalsa skulle också funka. Jag har tjatat om det otroligt många gånger men ni måste verkligen testa att göra egna tortillachips, det är så otroligt gott. Det blir nästan lite smak av väldigt bra popcorn. Har ni inte möjlighet att göra egna tortillas så köp då rena majstortillas från t ex Extremefood och fritera dessa.

Jag ska babbla lite om majstortillas innan jag kommer till receptet också. I den här posten har jag beskrivet hur man gör egna majstortillas. Jag kallar dem perfekta och det tycker jag fortfarande att de är om man vill ha väldigt flexibla tortillas, d v s majstortillas som är lika flexibla som färska vetetortillas. De går alltså att vika dubbelt utan att spricka. Jag har fått en väldigt intressant kommentar i den posten av någon som heter Patrik. Han blir (som många andra) lite provocerad av att jag använder xantangummi för det är minsann inte traditionellt och så. Han har rätt i att det inte är traditionellt men jag skiter lite i det. Om jag genom att använda ett fullkomligt harmlöst tillsatsmedel kan landa i ett perfekt resultat så är det liksom irrelevant om tillvägagångssättet är otraditionellt. Jag använde i fredags hans föreslagna recept (står alltså också bland kommentarerna till den länkade posten) och det är verkligen riktigt bra. Mycket bättre än receptet på majsmjölspåsen. Det som skiljer hans recept från det på påsen är att han använder kokhtt vatten och mer vatten. Degen håller ihop bättre och det är lättare att pressa tunna tortillas. Dock blir de inte lika flexibla som de med tillsatt xantangummi. Så det beror alltså lite på vad man är ute efter vilket recept man ska använda. I fredags skulle mina tortillas friteras till nachos och då funkar hans recept utmärkt. De blev supertunna och fina och precis lika bra nachos som jag någonsin gjort.

Nu kastar vi oss in i receptet.

Du behöver

Kronärtskocksdipp

1 gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 jalapenos, urkärnade och hackade
smör till stekning
1 mozzarella av bra kvalitét
1 dl Hellmans majonäs
100 g philadelphiaost
1 burk kronärtskockshjärtan
100 g hackad spenat (fryst funkar jättebra)
1 msk färskpressad citronsaft
salt och svartpeppar

Pico de gallo

6 tomater, urkärnade och hackade
1 kruka koriander
1 jalapeno, urkärnad och hackad
saft från 2 lime
1 silverlök, hackad
salt, peppar och socker

Tortillachips

majstortillas
frityrolja

Gör så här

Börja med att steka lök, vitlök och jalapeno i smör tills det har mjuknat. Ställ sedan att svalna.

P1030195

Kasta ner resten av ingredienserna till kronärtskocksdippen i en matberedare och kör så det ryker. Det ska bli ganska slätt. Häll sedan i lökblandingen och kör lite till så att det blandas (ett par pulser på matberedaren räcker). Smaka av med salt och peppar.

P1030197

Häll ut kronärtskocksmassan i ugnsfasta formar, portionsformar är trevligt, och ställ in i ugnen på 250 °C. Kör tills det bubblar ordentligt om dem och det börjar bli en liten yta.

Blanda ingredienserna till salsan och ställ undan (gärna i rumstemperatur).

Skär majstortillas i fyra delar och hetta upp frityroljan till 190 °C. Fritera chipsen tills de blir krispiga och gyllenbruna. Jag brukar röra lite i fritösen med en stålpincett.

P1030205

P1030204

Servera dippen med chipsen och en rejäl hög salsa till det. Se till att plocka upp både dipp och salsa med varje chips, smakkombinationen är bländande. Några droppar av en god hot sauce skadar inte heller om man tycker att styrkan är lite mesig. Jag testade lite Blair’s Golden Death Sauce.

P1030221

Drick en god IPA till det här och kolla på På Spåret.

P1030207

P1030208

P1030217