Het och rökig nudelsoppa med räkor

Jag trodde att vi var chilitoleranta jag och min fru, men tydligen finns det en gräns även för oss. Jag tangerade den gränsen igår och min fru vill nog hävda att jag klev över den rätt rejält.

Jag ser ingen poäng i att hålla på och machoflasha med svinstark mat, det är jag alldeles för smakintresserad för. Det finns dock en poäng att få upp lite chilitolerans av rent smakmässiga skäl. Många chilisorter är nämligen väldigt goda men det kan vara svårt att tillgodogöra sig det goda om man bara lider av styrkan. Det starka triggar också lite signalsubstanser i huvudet så man kan bli lite euforisk, vilket så klart är eftersträvansvärt, men det behövs inte tokstarkt för det.

Jag har en påse med torkad Bird´s eye chili hemma. Den är köpt på kinesisk butik och jag har använt den innan men bara lite försiktigt.

P1030177

Jag smakade lite på den igår och insåg hur himla god smak det är på den så jag tänkte att jag skulle basera en nudelsoppa på den. Dock smakade jag bara på spetsen av en chili och som alla vet är en chili bra mycket starkare i basen. En annan sak jag ville testa var att tillsätta chipotle till en asiatisk rätt. Den rökiga smaken från chipotle lirar rätt bra med kelp- och fisksmaken från dashi.

Det är möjligt att den här soppan eller liknande soppor har ett asiatiskt namn och om någon vet det så får ni gärna berätta för mig. Jag har jobbat på frihand utifrån den lilla känslan jag arbetat upp kring asiatisk mat samt saker jag hade hemma. Jag skriver ner receptet som jag lagade det men någorlunda mänskliga personer bör nog dra ner högst avsevärt på chilin. Jag riskerar ett kokstryk av frun om jag gör den här igen.

Du behöver

0,5 silverlök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad ingefära
8 torkade eller färska bird’s eye chilis
2 stora chipotle meco (meco är den bruna chipotlen med matt yta)
0,5 habanero, finhackad
olja för stekning
1 liter vatten
1 fiskbuljongtärning
1 msk dashi (pulver)
2 msk fisksås
2 msk färskpressad limesaft
1 msk mörk risvinsvinäger
1 msk palmsocker
torkade alger av något slag
100 g skalade räkor
4 ytterligare bird’s eye chilis, denna gång körda i mixer till pulver
2 ytterligare vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
smör för stekning
100-150 g risnudlar
strimlad salladslök

Gör så här

Börja med att koka upp 2 dl vatten och lägg sedan ner 8 bird’s eye chilis och de två torra chipotle i vattnet. Låt ligga runt 30 minuter. Finhacka sedan.

Hetta upp olja i en gryta och lägg ner den uppblötta och hackade chilin (både bird’s eye och chipotle), vitlök, lök och habanero. Fräs några minuter. Tillsätt sedan ingefäran och fräs några ytterligare minuter.

Tillsätt vatten, fiskbuljong, dashi, fisksås, lime, vinäger och palmsocker och koka upp. Låt puttra utan lock i 30 minuter (för att få ihop smaker och få bort den värsta hettan). Tillsätt sedan alger och låt koka tills algerna är färdiga (beror helt på algsort och jag kan inte ett smack om det, mina alginköp är totalt slumpmässiga och jag har ingen aning om vad jag använder). Nu är buljongen klar. Den här kan du spara i kylen till dagen efter. Faktum är att smaken är bättre dagen efter och dessutom har den blivit lite mildare i sin hetta. Betoning på lite.

Blanda nu de skalade räkorna med mixad bird’s eye och vitlök. Hetta upp smör i en stekpanna tills det är lite brynt. Kasta i räkorna och bryn under ständig omrörning i 5-10 sekunder. Ta sedan upp och lägg i en skål.

Koka risnudlarna efter instruktionerna på paketet. Har du inga instruktioner som går att förstå så är nog 3 minuter lagom koktid.

P1030184

Servera genom att lägga ett nystan med nudlar i bottnen av en djuptallrik eller skål. Häll över buljong och toppa sedan med en näve räkor och lite strimlad salladslök. Kom ihåg att smärtan är övergående. Vi har dessutom lite vintekräksatanshelvete hemma hos oss och jag inbillar mig att det här kanske kan göra så att jag och frun klarar oss.