IMG 2008b

Grillad entrecote med chili-cheese och majssalsa

Igår var jag och min fru ensamma utan barnen för första gången sedan lillungen föddes. Självklart skulle det då firas och det bästa sättet att fira, som alla vet, är att göra någon väldigt onyttig amerikansk mat. Det här är så pass onyttigt så jag knappt vågar skriva om det, men himmel vad gott det var.

Det var helt klart det bästa vi hade ätit på väldigt länge och allt tillagades dessutom på grillen. Det finns väl inget egenvärde i att göra allt på grillen men det kan vara bekvämt att slippa springa in och ut mellan spis och grill och har man bara en tillräckligt stor grill så går det finfint att sköta både stekning, grillning och ugnsbakning på den. Självklart går det att göra allt det här inomhus också eller kanske bara delar på grillen men grillsmaken höjer det mesta.

Vi hade planerat efterrätt med nyplockade smultron och skogshallon men efter att vi dundrat i oss maten så var det inte aktuellt med något mer i matväg. Vi klarade av ett varsitt glas rom och en kopp kaffe, sen slogs vi lite med mygg och somnade innan kl 23. Man har ju blivit hopplöst kass på att sitta uppe länge. I morse vaknade jag kl 5 och var pigg. Det är en timma tidigare än då vi brukar tvingas upp när barnen är med och kl 6 brukar jag minsann vara skittrött i vnaliga fall. Vi är helt enkelt värdelösa på att vara utan barn.

Receptet är inspirerat en hel del av Homesick Texan, även om hon gjorde en macka och vi serverade det med chips istället. Jag gjorde som sagt också allt på grillen eftersom det tycktes lämpligast. Ni bara måste testa det här någon dag när ni känner att ni kan kosta på er 30000 kalorier extra. Här kommer receptet.

För två-tre personer behövs

2 tjocka skivor entrecote
massor av svartpeppar
salt
0,5 påse naturella chips

Chili-cheese

2-3 jalapenos
200 g philadelphia färskost
4 msk vispgrädde
200 g cheddar, fint riven
svartpeppar
2 silverlökar, skurna i tunna skivor
4 vitlöksklyftor, skurna i tunna skivor
0,5 kruka koriander, grovt hackad

Majssalsa

3 färska majskolvar, förkokta 6 minuter i saltat vatten
2 msk olja
1 jalapeno, skivad
2 silverlökar, skivade
2 vitlöksklyftor, fint skivade
saft från 1 lime
1 msk honung
0,5 kruka koriander, grovt hackad
en rejäl näve bladpersilja, grovt hackad
salt

Gör så här

Tänd grillen i ena hörnet. Du kommer behöva både direkt och indirekt värme så det är vettigt att begränsa kolens utbredning till ett hörn av grillen.

Börja med att grilla de 2-3 jalapenosarna som ska vara till chili-cheesen. De ska grillas direkt över glöden och vändas ofta vartefter deras yta svartnar. När de är ordentligt grillade runtom lägg dem i en påse och förslut.

IMG 2008b

IMG 2011b

Grilla också de förkokta majskolvarna direkt över glöden, men självklart med locket på. Pensla dem då och då med olja och salta försiktigt. Vänd på dem ofta så de inte blir helt förkolnade på någon sida.

IMG 2012b

Ta av och lägg majskolvarna på något lämpligt ställe medan du gör klar chili-cheesen.

När jalapenosen legat typ en kvart i påsen så är det förhållandevis lätt att dra av det sotade skinnet. Skär sedan bort kärnor och hinnor och tärna det som återstår ganska fint. På det här sättet blir jalapenosen väldigt mild, men man behåller den fina chilismaken och att den är lite rökig skadar inte alls.

Värm upp en stekpanna på direkt värme på grillen. Slå på en skvätt olja och stek silverlöken, vitlöken och jalapenosen till majssalsan i stekpannan.

IMG 2013b

IMG 2014b

Den här chilin (jalapenosen) väljer jag att inte kärna ur eller ta bort hinnor i, detta för att bevara lite styrka. När det som steks fått fin färg, ta av stekpannan och häll upp allt i en skål. Skär ner majskornen från kolvarna, häll på lime och strö över koriander och persilja och blanda. Ställ undan till servering.

IMG 2020b

Vi har inte stekt färdigt än på grillen. Hetta upp pannan igen och slå i ytterligare lite olja. Stek lök och vitlöken (hörande till chili-cheesen) försiktigt. När löken och vitlöken fått färg, ta av stekpannan och strö över den tärnade jalapenon.

IMG 2015b

Blanda sedan philadeliphia, riven cheddar och vispgrädde till en tjock röra och krydda med svartpeppar. Klicka ut/bred röran på löken, vitlöken och jalapenon i stekpannan. Ställ sedan stekpannan på indirekt grillning tills ostkrämen blir lite fint brynt på ytan.

IMG 2016b

IMG 2022b

Peppra ordentligt och salta på köttskivorna och grilla dem sedan snabbt direkt över glöden. Stekpannan med chili-cheesen kan stå kvar i andra änden av grillen och hållas varmt.

När köttet är som du vill ha det, ta av det och vila fem minuter i foliepaket. Ta sedan ut köttet och strimla grovt. Lägg upp köttet på lämplig serveringsform och ringla chili-cheese över köttet med en sked. Ringla på ordentligt. Ringla på ytterligare lite. Det gör ingenting om man inte ser köttet. Strö över hackad koriander.

IMG 2025b

Servering

Servera sedan det osttäckta köttet med majssalsan och chips. Det går så klart att välja något annat än chips till maten men har ni inte testat chips till mat så gör det. Chips passar jäkligt bra till grillat. Man kan så klart välja en annan salsa än majssalsan men testa att göra den här grillade varianten. Den blev väldigt fräsch och fin och att den var så pass syrlig passade utmärkt till den veta övriga maten. Käket avnjuts bäst med en god lageröl eller en pale ale, välj kanske en kalifornisk öl som Anchor eller Sierra Nevada.

Nu ska jag ut och gräva hela dagen för att göra av med 1% av kalorierna jag fick i mig igår.