P1010704b

Lammytterfilé och risotto med svart trumpetsvamp

Vardag igen och tillbaka i Uppsala. Det är i vanlig ordning både lite skönt och lite vemodigt när semestern är över. Det sköna är att vi kommer åka tillbaks till vår stuga nästan varje helg så länge vädret tillåter och det är dessutom roligt att börja jobba igen.

Däremot gillar jag sommarstugelunken där man skruttar runt och arbetar så man får träningsvärk ena dagen medan man nästa dag går ut och fiskar lite eller drar iväg på något med barnen. Bara ett år kvar till nästa semester.

Igår kväll var det alltså sista semestermiddagen för mig, inte för min fru, hon är lärare och är ledig alldeles för mycket. Det behövdes matmässigt en kontrast till all grillad mat vi sopat i oss under semestern men i någn mån måste ju ändå den siste festligheten kramas ur semestern så jag åkte och köpte mig lite lammytterfilé.

Det är ingen vits att skriva något recept på den här rätten för receptet på risotton har jag redan skrivit ner här. Den enda skillnaden var att jag stekte lite svart trumpetsvamp som jag blandade i absolut sist. Svart trumpetsvamp måste vara Sveriges godaste svamp (möjligtvis tryffeln undantagen). Den är inte bara snygg utan också väldigt vacker. När den befinner sig i torkad form kan den se lite grå och trist ut, som lite mörkare torkade trattkantareller, men efter att den stekts så blir den kolsvart vilket jag tycker är väldigt snyggt i mat.

P1010704b

De senaste åren har jag plockat den i mängder nere i Småland och jag hoppas att jag kan göra det i höst också. Då jag torkar svampen i torkmaskin så blir den riktigt snustorr och därigenom är den möjlig att lagra i täta burkar i flera år. Det går säkert om man inte torkar i maskin också men det finns en viss risk att den inte blir så torr som den behöver vara och viss mögel kan få fäste i den. Jag har i alla fall litervis kvar av min torkade svarta trumpetsvamp.

Köttet kryddade jag bara lite enkelt med salt, peppar och färsk salvia. Sedan stekte jag det runtom i en het panna till en innertemperatur på 50 °C. Köttet fick sedan vila i foliepaket i fem-tio minuter och blev alldeles perfekt tillagat. Jag ville hålla det enkelt så jag stekte på en mild färsk lökhalva och lite småmorötter som tillbehör.