P1010713b

Kycklinglår och sallad med asiatiska smaker

Jag är lite trött på grillat och onyttig mat nu. Det där med nyttig och onyttig mat är så klart ett relativt begrepp och jag tror att man kan äta i princip vad som helst bara man gör det med måtta och ser till att röra på sig lite emellanåt också. Kanske skippa halvfabrikat också just för att det är blä.

Min matfilosofi är att jag ska:

– göra allt från grunden så mycket det går,
– använda ekologiska råvaror i högsta möjliga mån,
– använda närproducerade råvaror så mycket det går och gynna mathantverkare som jag gillar, samt att jag ska
– variera kosten mycket

De enkla reglerna är pissenkla att följa. Notera hur jag inte fäster sån jättestor vikt vid att undvika tillsatser. Det är så klart skit med mat som i princip bara består av smakförstärkare och trams men vissa tillsatser och E-nummer ser jag inga som helst problem med att använda. Mina tankar om tillsatsmedel hittar man här om man är mer nyfiken.

Hur som helst så var det salladsdags igår. Jag är som bekant lite svag för asiatiska smaker och gör gärna asiatiskt käk på lite mer hardcore-vis, men det här är knappast en sån rätt. I höst tänkte jag dyka ordentligt djupt i asiatiskt käk för att lära mig mer. Det här är i alla fall en typisk svenssonvariant av sallad med lite asiatisk touch. Inspiration hämtade jag från diverse recept på nätet och receptet på jordnötsdressing/-sås plockade jag härifrån. Med asiatiskt menar jag nu östasiatiskt. Det är så klart lite otydligt av mig och jag fick det påpekat för mig på Twitter. Asiatiskt kan ju mycket väl vara saltgurka och rejält med vodka från djupaste ryssland, liksom en kikärtscurry från Indien. Den här rätten är Svensson-asiatisk skulle jag säga. Smakar lite odefinierat östasiatiskt men jag antar att jordnötssåsen gör den mer indonesisk än kinesisk.

Du behöver för 4-5 portioner

Kycklingen

6 kycklinglår med ben, med lår menas alltså bara lår, inte benet i övrigt (går så klart att ersätta med andra kycklingbitar, men jag tycker låren med ben är godast)
sesamfrön efter smak
salt och peppar
1 tsk sesamolja
2 msk neutral olja
2 msk japansk soja

Salladen

2 nävar blandade sallatsblad
100 g sockerärtor
1 knippe färska morötter, tunt skurna
1 knippe rädisor, skivade
1 näve jordnötter
1 kruka koriander

Jordnötsdressing

1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk jordnötssmör
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
2 msk flytande honung
saft från en halv pressad lime
3 msk vatten
0,5 chili efter smak, urtagen och finhackad

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Vispa ihop ordentligt så det blir lite fluffigt.

Pensla kycklingdelarna med lite olja och strö över sesamfrön. Salta och peppra. Hetta upp sesamolja och neutral olja ordentligt i en gryta eller traktörpanna med stor botten. Lägg ner kycklingdelarna med den kryddade sidan nedåt. Stek tills de får fin färg. Vänd på delarna och slå på japansk soja. Sänk temperaturen något och lägg på locket och stek klart dem på det sättet. Se till att inte översteka, ingen blir lycklig av torr kyckling.

Blanda sallat med rädisor, morötter och sockerärtor och salta och peppra lite. Lägg upp på ett stort fat. Strö över jordnötter.

P1010713b

P1010714b

Lägg kycklingdelarna på salladen och ringla sedan över dressingen. Avsluta med att grovt hacka koriandern och strö över.

P1010715b

En fin vardagsrätt en varm sommardag.