P1010719b

Stekt fläsk med löksås

Jag fortsätter lite med vardagsrätter, min semester är trots allt över. Det här är en rätt som inte behöver närmare presentation och bloggposten ska nog snarare ses som inspiration. Receptet har jag plockat rakt av från Per Moberg så det finns det inte heller någon anledning för mig att skriva ut här.

Stekt fläsk med löksås är kanske så mycket husmanskost det kan bli och ibland glöms de här rätterna bort. Jag brukar äta sånt här ibland på sämre lunchrestauranger och de lyckas aldrig riktigt med de här enkla rätterna så det lämnar mig i regel med en känsla av besvikelse. Även de här enkla rätterna ska göras med mycket kärlek och eftertanke. Det enda jag ändrade i Morbergs recept var för övrigt förhållandet mellan mjölk och vispgrädde, jag använde 3 dl grädde och fyra dl mjölk, mest på grund av att jag inte hade mer grädde men också för att såser inte alltid vinner på att bli alltför gräddtunga. Vill ni göra det så rekommenderar jag i alla fall Morbergs recept som jag länkade till.

P1010719b

P1010730b

Det enda jag tänkte skriva lite om är stekning av fläsk och bacon och fördjupa mig lite i det. I regel vill man ha de köttvarorna knaperstekta men hur gör man egentligen det? Handlar det om att att steka snabbt på hög temperatur eller vad är tricket?

Jag brukar tänka att köttet ska friteras i sitt eget fett. Bacon, rimmat fläsk och rökt fläsk är köttprodukter som alla är väldigt feta och du vill ha ut en hel del av fettet så att det ska bli möjligt att ”fritera” i det. Vilka temperaturer du väljer beror lite på tjockleken på skivorna och jag föredrar helt klart lite tjockare fläskskivor framför lövtunna. Bacon är det lite annorlunda med men jag tar bra mycket hellre ett bacon som är tre gånger tjockare än det vanliga man hittar i butik. Det är liksom lättare att få tjockare kött bra.

Så här gör jag när jag steker fläsk:

1. Skär fläsket i centimetertjocka skivor, kanske något tunnare.
2. Hetta upp en stekpanna med lite smör i till något under medeltemperatur. Jag brukar varva mellan tvåan och trean på en sexgradig skala på vredet.
3. Lägg i skivorna och stek nu länge på den låga/medellåga temperaturen. Vänd sporadiskt på köttet. Det som sker är att fettet långsamt tränger ut ur köttet och snart badar allt i fett.
4. Hög tempereraturen i stekpannan. Nu kommer det börja fräsa ordentligt. Stek sedan fin färg på båda sidorna men se upp så det inte bränns.

På det här sättet slipper man den brända smaken men får i alla fall knaprigheten som de flesta så gärna vill ha. Samma gäller egentligen för stekning av bacon men det går fortare eftersom baconet är tunnare. Att börja på låg temperatur är fortfarande viktigt.

Hur steker ni fläsk? Tycker ni att jag gör fel? Kommentera gärna i så fall.