P1010732b

Hemgjord tomatketchup

Jag har en gammal barndomskompis som heter Dan. Han anser att det ultimata beviset på att jag är ”beyond totally fucked tammefan” (han skrev det i morse på Twitter) är att jag kokar egen ketchup och han kan för sitt liv inte förstå hur man kan få för sig att göra det.

”Hur mycket pengar tjänar man på det egentligen?”. Jag skulle säga att man snarare förlorar på det ekonomiskt. Bra tomater är rätt så dyrt om man inte har bra kanaler som egna plantor eller som jag, ett väldigt bra ställe att handla på. Nåja, jag vet inte vad Dan äter i vanliga fall förutom att han ”fräser på nötter” ibland. Jag är dessutom övertygad om att han inte smakat hemkokt ketchup. Dan kan dra åt helvete, här kokar vi ketchup.

Tomater är nog den råvara jag gnäller mest om alla kategorier. Den allra största delen av året är de bara skräp i butikerna, vilket i och för sig är rimligt med tanke på säsongerna. Att de den här tiden på året också är skräp är dock inte rimligt. Visst kan man ha tur och hitta bra tomater någon gång i vanliga butiker men ofta måste man ge sig ut på Bondens marknad och liknande jippon för att få tag i något som är värt att köpa större mängder av. Jag köper varje år den här tiden tomater i Uppsala kommuns växthus som ligger i Kåbo. Ni som är från Uppsala kanske vet var det ligger, om inte så bör ni ta reda på det. De säljer bra grönsaker till riktigt bra priser. I veckan handlades det tre kilo jättefina tomater och ett av de bättre sätten att bevara den fina tomatsmaken är att koka ketchup av det. Ett kilo ska så klart småätas upp så fort som möjligt från påsen i köket.

P1010732b

Ketchup är ett brett begrepp som kan innefatta en massa andra ingredienser än tomater. Det enda kravet på en ketchup är att det är en sötsur mixad inläggning. Det kan vara en svampketchup eller en äppelketchup lika gärna som en tomatketchup. Normalt sett när jag gör en tomatketchup så brukar jag blanda in fänkål och en stjälk selleri (obs, inte särskrivet, läs igen) men nu var tomaterna så himla bra så jag ville hålla innehållsförteckningen till ett minimum för att få en väldigt ren smak. Lite andra kryddor behövs dock, annars blir det tråkigt.

P1010736b

P1010739b

Det knepiga är att jag liksom tror att jag har bloggat om tomatketchup förr men jag hittar inte det inlägget så jag har kanske inte gjort det. Det här är i alla fall en vanlig tomatketchup till korv, pasta och sånt som barn kräver ketchup till och den smakar ungefär 320 gånger bättre än den bästa köpta (Heinz ekologiska). Kom ihåg att det här med ketchupkokning är lite tidskrävande. Sista steget i kokningen, reduceringen av ketchupen, tar ett par timmar.

För typ 6 dl behöver du

3 msk olivolja
1,5 kg tomater av absolut bästa kvalitet, delade
1 gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk hackad färsk ingefära
1 msk korianderfrön
2 hela kryddnejlikor
1 msk nymortlad svartpeppar
ev. lite lite finhackad chili av något slag (ketchupen ska inte domineras av chilismak eller chilistyrka tycker jag)
2 dl rödvinsvinäger
1 dl råsocker eller farinsocker

Gör så här

Dundra ner olja, tomater, lök, vitlök, ingefära, korianderfrön, nejlikor, svartpeppar och eventuellt lite chili i en stor kastrull och hetta försiktigt upp det.

P1010740b

Tomaterna släpper rätt snart vätska så det behövs inte tillsättas något vatten om man värmer upp försiktigt. Låt sedan puttra tills tomaterna är mjuka, ungefär en halvtimma. Mixa sedan alltihop i en blender eller med stavmixer.

Passera ketchupen genom en passersil. Det här vill du verkligen inte slarva med för det påverkar ketchupen något enormt mycket. Skärp dig nu! Passera såsen.

P1010741b

Överför till en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Låt småputtra till lagom ketchupkonsistens. Det är svårt att veta vad ”vanlig ketchupkonsistens” innebär och extra svårt blir det då den är lösare när den är varm. Det blir till att skeda ur, låta svalna och smaka av helt enkelt. Det här steget kan ta ett par timmar. När ketchupen känns klar så tappa upp den på flaska eller burk. Den håller sig bra och länge i kylskåp om man ger fan i att kontaminera den. Har du ketchupen i en burk så använd alltid en ren sked när du skopar ur den.

Se till att göra ketchup nu, tiden för ketchupkokning är verkligen nu och en månad framåt när ni kan få tag på bra tomater. Det är så otroligt lyxigt att ha en flaska hemgjord ketchup i kylen. Ketchup är också en icke-newtonskt vätska och det är ju alltid roligt. Den så kallade ketchupeffekten med att allt kommer på en gång är en vetenskaplig realitet och finns förklarat här om ni är nyfikna, det borde ni vara.

Det kommer mer grejer snart för ketchupen här är bara ett litet steg i den perfekta grillkorven.