IMG 1989b

Stekt bäcköring med skirat smör, persilja och potatis

Igår fiskade jag bäcköring och fisketuren blev rätt så lyckad. Jag fick med mig nio stycken hem och hade sedan innan en liten rackare i frysen. Till ämnet hör att bäcköringar i regel är ganska små och gårdagens fångst kanske i bästa fall skulle kunna räcka till tre personer, men vi smällde i oss allt på två personer istället.

Jag var lite i valet och kvalet hur jag skulle laga till fisken och övervägde ett tag en mild vitvinssås men landade slutligen ändå i skirat smör. Bäcköringen är så fantastisk i smaken så det gäller att ligga lågt med andra smaker för att få fram det bästa ur den.

Jag vill passa på att slå ett litet slag för bladpersilja också. Har man det inte själv i landet så går det att köpa gigantiska knippen för en rätt så liten slant den här tiden på året. Det går att använda både som örtkrydda och som sallad och smaken är så svensk sommar en smak kan bli.

Jag ville komplettera med några färgklickar och övervägde att ta bilen till en myr för att plocka en näve hjortron (har kokat sylt av det lilla jag plockade för ett par dagar sedan). Det kändes dock lite överdrivet att åka två mil för lite bär att toppa maten med så jag struntade i det och valde istället skogshallon. Det är vansinnigt med hallon i skogen runt vårt hus och vilda skogshallon är som alla vet de absolut bästa hallonen. Går de att ha till fisk? Njae, jag vet inte riktigt. Jag lät dem ligga i ren gin i fyra timmar och fiskade sedan upp dem och toppade maten med.

IMG 1989b

Varken jag eller min fru var speciellt imponerade av hallonen. Jag hade hoppats att det skulle vara lite surare men skogshallonen är för söta. Färska hjortron som fått ligga till sig i sprit hade fungerat utmärkt, likaså lingon, men hallonen kan ni strunta i. Vi petade bort dem och ingen skada var skedd. Jag sopade i mig den hallonsmaksatta ginen efter maten och var rätt så belåten med den.

Nu ger jag mig på receptet.

Du behöver för två personer

bäcköring för två personer (funkar så klart med annan öring eller röding också)
1 liter vatten
0,5 dl salt
1 msk socker
smör till stekning
nymald vitpeppar (här tycker jag det är livsviktigt att verkligen använda vitpeppar)
salt
mer smör
en rejäl bunt bladpersilja som hackas grovt
färskpotatis
dill, grovt hackad

Gör så här

Börja med att rensa fisken genom att ta ur den. Att ta av huvudet är en smaksak. Man äter det ju inte men många kan säkert tycka att det ser snyggt ut om huvudet får vara med vid serveringen. Jag skar bort huvudena.

IMG 1984b

Blanda vatten, salt och socker till en lag och häll den över fisken i en burk av något slag när sockret och saltet löst sig helt. Låt stå i 1-4 timmar. Ta sedan upp fisken och torka av den med hushållspapper. Jag tycker verkligen att man ska försöka rimma fisk jämt innan man lagar den. Den blir rundare i smaken och lite fastare i köttet.

Koka potatisen och när den är klar så smälter du en rejäl klick smör i en panna. Salta och peppra fisken och stek på medelhög värme ungefär en minut på varje sida (så klart beroende av fiskstorleken, men överstek för guds skull inte). Lägg fisken under aluminiumfolie och häll över steksmöret i en kastrull. Tillsätt eventuellt lite mer smör och låt det smälta ner. Ta av kastrullen från plattan och rör ner persiljan. Det är viktigt att inte persiljan får fräsa för då blir den militärgrön, den djupgröna fina färgen bevaras om man tar det försiktigt med temperaturen.

Fiska upp stora delar av persiljan och fördela på tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop potatis och dill och lägg bredvid. Skeda försiktigt över en massa skirat smör. Ge sedan fan i att lägga på hallon på fisken, men ta gärna lite spritmarinerade lingon eller hjortron.

IMG 1991b
Här har jag på ytterst oproffsigt sätt retucherat bort hallonjävlarna

Det är en smaksak vad man ska servera för dryck till det här. De flesta kanske skulle välja ett vitt vin med förhållandevis rund smak men jag föredrar ändå en god lageröl och en snaps till såna här rätter. Det är mer sommar för mig. Om ni visste hur god den här fisken är. Får ni chansen att fiska bäcköring så ta den, ni kommer bli otroligt imponerade av smaken. Jag drar mig inte för att utnämna bäcköringen till landets, kanske världens, godaste fisk.