IMG 1945b

Tunna BBQ-ribs

Jag har sagt det förr och jag kommer säkerligen säga det igen – det här är tamefan de bästa revbenen jag någonsin gjort! Jag tänker inte ta åt mig äran för receptet, det hittade jag i Jonas Crambys Texmex från grunden och jag har bara modifierat ytterst lite för att få det att bli lite starkare.

Egentligen borde jag inte skriva ner receptet utan istället tvinga er att köpa den boken. Den tillsammans med hans senaste Texas BBQ, Martin Johansson surdegsbok och Franzéns korvmakarbok är de fyra bästa kokböckerna jag äger. Jag har många kokböcker så det säger en hel del. Jag skriver ner hur jag gjorde fast jag gör det bara lite förenklat. Rubben och BBQ-såsen är båda tagna från boken. Ni kan så klart använda egna sorter men det är idé att göra Crambys.

Du behöver

tunna revben, med hinnan på baksidan avsliten
rub
BBQ-sås
grill och grilltillbehör

Gör så här

1. Ta ut revbenen ur kylen och klappa in dem ordentligt med rub.
2. Lägg rökspån i blöt och tänd grillen för indirekt grillning, tänk typ 8 briketter. Man kan använda kol också och egentligen är det godare, men i en vanlig klotgrill är det fan så mycket svårare att hålla nere temperaturen med grillkol.
3. Grilla revbenen indirekt med grillen på en temperatur på 100-120 °C. Kasta på rökspån i två omgångar. De ska inte bli superrökiga i smaken så två omgångar spån räcker gott. Låt revbenen ligga i ungefär 4 timmar totalt.
4. Ta ur revbenen och lägg dem under folie. Dela lämpligtvis upp dem i hanterbara bitar.

IMG 1945b

5. Rigga grillen för direkt grillning. Här passar det riktigt bra att istället för briketter använda grillkol.
6. Kleta på ordentligt med BBQ-sås på revbenen och grilla sedan direkt över kolen. Tar det eld så kväv med locket. Det behöver inte grillas så länge, man vill ha den kletiga och lite sockerbrända ytan.

IMG 1949b

IMG 1950b

7. Ta ur revbenen och skär upp.

Vi körde lite ugnsbakad färskpotatis till maten och köpebearnaise. Det passade utmärkt till fotbollen i förrgår.

IMG 1958b

När maten är uppäten ska man känna sig fruktansvärt fet och äcklig och känslan ska sitta kvar tills man går och lägger sig. Ger man fan i att tvätta händerna så kan man suga lite på fingrarna till frukost. Förmodligen räcker det kaloriintaget för dagen efter.

Det här var alltså maten vi åt i förrgår. Igår upprepades succén med de rökta räkorna. Den här gången intogs de inomhus vid en brasa när ungarna hade somnat. Lite ost med nykokt hjortronsylt blev det också. Jag hittade ett par liter bär på en myr i går morse.

IMG 1972b

IMG 1974b

IMG 1959b

IMG 1960b