P1000387b

Texmex-lördag

Jag fick min tortillapress och -värmare i fredags så det var bara tvunget att bli texmex igår. I vanlig ordning lade jag upp det i ett lite för ambitiöst projekt med två rätter, en chiliräkröra på tortillabröd och en lite mer avancerad på friterad tortilla med refried beans och oxfilé.

Den sista var det godaste vi ätit i texmexväg. Det ska påpekas att recepten nästan rakt av är från Jonas Crambys bok Texmex från grunden även om jag blandat och givit på lite andra sätt än honom och även ändrat lite i recepten för att få det lite mer som jag vill ha det. Jag säger inte att inte hans recept är perfekta för det är de verkligen, jag vill bara ha lite konsistenser på andra sätt emellanåt.

Jag kastar mig direkt på recepten som är ett par stycken.

Du behöver för två personer

Köttet
250 g oxfilé
2 dl ananasjuice, drickfärdig (Fontanas är bra)
1 dl kinesisk soja
citronjuice från en halv citron (lime är originalet men jag glömde köpa det av någon outgrundlig anledning. Normalt sett köper jag alltid för mycket lime)
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk spiskummin
salt och peppar

Refried beans
2 torkade chipotle (jag använder egna som jag rökte i somras, recept på sådana kommer nu till sommarn då jag kan komma igång och röka grejer igen)
1 dl vatten
3 vitlöksklyftor, hackade
1 liten gul lök, hackad
1 jalapeno, skivad
1 paket bacon, hackat
neutral olja till stekning
1 tsk torkad oregano
2 tsk spiskummin
1 burk svarta bönor, avrunna och avsköljda
salt och peppar

Räkchili
200 g skalade räkor
1 silverlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 jalapeno, skivad
olja till stekning
2 tomater, skållade, skalade, urkärnade och tärnade
0,5 kruka koriander, grovt hackat

Tortilla (16 små)
5 dl masa harina (nej går inte att ersätta med annat majsmjöl)
3 dl vatten
0,5 tsk salt

Övriga ingredienser
Olja till fritering
koriander till garnering
mozzarella
fetaost

Gör så här

Marinera köttet
Blanda ingedienserna till köttmarinaden och låt det hela köttet ligga däri i ungefär två timmar eller medan du lagar allt det andra.

Refried beans
Finhacka chipotlen och koka den försiktigt i vattnet i 15 minuter under lock. Stek försiktigt lök, vitlök, bacon och jalapeno i oljan i en kastrull tills ingredienserna är mjuka. Tillsätt sedan vattnet med chipotlen, oregano, spiskummin och bönor. Mosa med en gaffel men mosa inte sönder alla bönorna. Det brukar ge sig själv för det är inte så enkelt att mosa. Jag tycker det ska vara en hel del textur kvar.

P1000387b

Det här är nästan rakt av Crambys recept och det är skitbra, lätt de bästa refried beans jag har testat. Jag har lite mer chili än honom men det är ju en smaksak. Ställ undan tills det är dags att montera maten.

Räkchili
Stek silverlök, vitlök och jalapeno försiktigt i oljan tills det har mjuknat. Tillsätt tomattärningarna och eventuellt lite vatten och koka upp. Låt puttra under lock till en ketchupliknande konsistens. Hit kan du förbereda. Det absolut sista du gör är att tillsätta räkorna och värma upp igen. Du vill inte koka räkorna så det kan man göra alldeles innan servering.

P1000384b

Tortilla
Det här kräver tortillapress och det är även bra om man har en tortillavärmare. Har man detta så är det busenkelt, verkligen långt mycket lättare än vad jag trodde.

P1000407b

Blanda masa harina, salt och vatten och arbeta samman med händerna till en klibbfri deg. Det är rätt lustig konsistens på degen, lite som lättare trolldeg. Man fattar att den är i princip omöjlig att kavla. Dela upp degen i 16 bollar som är så lika som möjligt i storlek och väldigt sfäriskt rullade. Lägg dem i en fuktig handduk så de inte torkar. Där kan de ligga flera timmar utan problem.

P1000374b

Lägg en bit bakplåtspapper i tortillapressen, placera en boll ovanpå papperet och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. I alla recept jag kollat så rekommenderar man att använda plastfolie, men jag tror bakplåtspapper är bättre, det har bättre styrsel. Pressa ihop tortillapressen, inte superhårt men liksom lagom hårt (omöjligt att beskriva). Min tortillapressen är gjord av gjuten aluminium och känns på det hela taget rätt racklig. Sprinten i gångjärnet är också av aluminium så man bör nog inte pressa så hårt. Skulle den gå sönder så är det inga problem att göra en ny sprint i stål i och för sig. Öppna tortillapressen försiktigt och lyft av det övre smörpapperet.

P1000375b

Använd det undre bakplåtspapperet till att lyfta ur rundeln och lägg ner den i en medelhet non-stick-panna. Jag kör på 4/6 på plattan. Stek torrt i en minut på varje sida och lägg sedan direkt över tortillan i värmaren. Tortillan går inte att använda direkt utan ska ligga i värmaren och fukta till sig. Värmaren är bara en tät behållare i värmebevarande plast av relativt tjockt gods. Stek alla tortilla på en gång och lägg ner i värmaren i en liten hög. Efter en halvtimma är de perfekta att använda.

P1000381b

Jag tog några stycken och friterade och lät sedan rinna av på hushållspapper. Under friteringen drog de ihop sig lite och formade naturligt skålar. Perfekta för tacos.

Stekning av köttet
Ta upp köttet ur marinaden i god tid och lägg på en skärbräda att rumstemperera. Stek i smör på hög temperatur och vänd ungefär var femtonde sekund.

P1000379b

Känn efter med en snabb sticktermometer i köttet då och då och ta ur köttet när innertemperaturen är 50 °C. Lägg köttet i folie i minst tio minuter att vila till sig. Skär sedan upp för servering.

P1000405b

Taco med kött
Lägg en klick refried beans på de friterade tortillaskalen och toppa med lite smulad feta. Gratinera i ugnen på hög temperatur, eventuellt också med grillen på.

P1000385b

Se till så de inte bränns. När de är klara så ta ut dem ur ugnen och lägg på några skivor kött och ett par blad koriander.

P1000396b

Tortilla med räkchili
Lägg räkchilin på ett mjukt tortillabröd, riv av en bit mozzarella och lägg ovanpå och toppa eventuellt med ett par blad koriander.

P1000392b

Servera direkt och drick öl till. Brooklyn Lager passar utmärkt till det här.